Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Školní kolektiv v pořádku, individuální výuka ne. Přes internet dítě na nástroj nenaučíte, protestují ředitelé ZUŠ

Brněnské základní umělecké školy mají výhrady k povinnému přechodu na distanční vzdělávání. Kontaktní výuku jim v rámci nových opatření proti šíření koronaviru zakázala krajská hygienická stanice. Ředitelům škol opatření přijdou nelogická a upozorňují na související pokles kvality výuky. Hygienickou stanici požádali o výjimku.

Distanční výuku kritizuje například ředitelka ZUŠ Vítězslavy Kaprálové Jana Sapáková. Výuka hry na hudební nástroj či výuka tance podle ní vyžaduje přímý kontakt. „Nejde jen o zahrání správných not, dítě se učí i barvu tónu, výraz skladby nebo jak správně nástroj držet. A to se on-line opravdu těžko vysvětluje," řekla Sápaková.

V nejtěžší situaci jsou podle ní žáci v prvních ročnících. U tanečních kroužků, kde je více dětí, zase videa nefungují plynule a nelze žáky synchronizovat.

Výuka na konzervatořích je v pořádku a na ZUŠ ne?

Výjimku z opatření mají konzervatoře. „Nerozumím, proč je na konzervatořích výuka jeden na jednoho povolená, ale na ZUŠ není," uvedla Sapáková. Někteří učitelé učí dopoledne i na základních školách, kde ve třídě mají 30 dětí. Odpoledne ale nesmí individuálně vyučovat v ZUŠ. „To samé je s výtvarkou. Ve škole děti kreslí ve třídě, kde je jich 30, ale u nás ve výtvarce, kde by jich bylo 15, to možné není. Je to nelogické," uvedla Sapáková.

Podobný názor zastává ředitel ZUŠ Veveří Vladimír Halíček a doufá, že krajská hygienická stanice udělí základním uměleckým školám výjimku stejně jako konzervatořím. „Přímý kontakt žáka s učitelem je nedocenitelný. Už i rodiče začínají být nespokojení, protože přispívají na provoz školy a pochopitelně chtějí, aby se dítě něco naučilo," řekl Halíček. Zároveň se obává, aby situace nezpůsobila odliv žáků. Pro distanční výuku škola nakoupila potřebnou techniku, nedostala na ni ovšem žádné dotace ani peníze.

Školní kolektiv povolen, individuální výuka ne

Pavel Sapák, ředitel ZUŠ Františka Jílka a předseda Asociace základních uměleckých škol v Jihomoravském kraji, požádal krajské hygieniky, aby situaci přehodnotili a povolili aspoň výuku jeden na jednoho, kdy je v učebně jen učitel a žák.

„Jedná se o praktickou výuku, takže nevím, proč bychom ji měli vést distančně. Rodičům se navíc špatně vysvětluje, proč na základní škole může být dítě ve výuce s dalšími 20 dětmi, ale odpoledne už v rámci stejné budovy na individuální výuku jít nemůže," doplnil Sapák.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky základná umělecké školy, Krajská hygienická stanice, základní umělecká škola, ZUŠ Vítězslavy Kaprálové, František Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Leona Machálková

Pisatel mi mluví z duše!

Čtvrtek, 8. října 2020, 13:22Odpovědět

zdena Tomancova

Dle těchto nesmyslných nařízení to vypadá, že si neváží stát toho, jak máme krásnou kulturu, folklor, děti pokračují na konzervatořích apod. A toto je díky NAŠIM ZUŠ. To chcete zrušit tyto umělecké školy? Mají jít raději hrát fotbal.....ano profi fotbalu se uděluje tolik vyjímek, jen aby nepřišli o příjmy. A to, že se rodič snaží vést dítě k lásce k hudbě, umění, tak to je nám ukradené? Pane Prymulo, když dáte učitelům, návod, jak naladit housle přes SKYPE tak se omluvím. Rodiče si školu zaplatí, ale pokud nemají odezvu od pololetí děti hrát nebudou. Paní to napsala jednoduše a výstižně. V místnosti může cvičit jogu 10 osob, ale žák a učitelka ne???? Co to je? nakonec zrušme vše, umění, náš moravský folklor, protože pokud nebudeme mít mladou generaci, kde ty lidi vezmeme. Ukrajinci je asi nenahradí.

Čtvrtek, 8. října 2020, 07:30Odpovědět

Hana Durďáková

Výborně napsáno ! souhlasím!

Středa, 7. října 2020, 00:11Odpovědět

Školní kolektiv v pořádku, individuální výuka ne. Přes internet dítě na nástroj nenaučíte, protestují ředitelé ZUŠ  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.