Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Brno přepne na úsporný režim. Srazí výdaje, mírně sníží odměny funkcionářům a prodá nepotřebné nemovitosti

Pandemie koronaviru přijde Brno velmi draho. Městský rozpočet letos počítá s výpadkem až dvou miliard korun a vyhlídky na příští rok nejsou o moc nadějnější. Vedení města proto chce najet na úsporný režim a chystá konomická opatření. Mezi nimi je snížení odměn členům dozorčích rad, snížení provozních výdajů a odprodej "zbytných" nemovitostí v majetku města.

Brno čelí podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ještě většímu ekonomickému propadu, než způsobila ekonomická krize mezi lety 2008 a 2013. „Vzhledem k tomu, že se již připravuje rozpočet města na příští rok, musíme do tohoto klíčového dokumentu situaci promítnout,“ uvedla Vaňková.

Primátorka přitom načrtla cesty, kterými se Brno vydá směrem k úsporám. „Pro nás jsou prioritou investice, které nechceme zásadně omezovat, proto se zaměříme na úspory v běžných výdajích města a městských částí. Plánujeme snížit odměny volených funkcionářů a v nejvyšších orgánech všech městských společností, budeme také připravovat prodej zbytného nemovitého majetku,“ vyjmenovala Vaňková.

Členové představenstev a dozorčích rad přijdou o pět procent

Rozpočtová opatření se tak dotknou členů představenstev, dozorčích rad a managementu městských firem. Odměny se jim mají snížit minimálně 5%. Snížení by se mělo týkat také neuvolněných zastupitelů a členů komisí Rady města Brna. 

„U členů zastupitelstva, kteří jsou pro výkon funkce uvolněni, což se samozřejmě týká také mne, náměstků a většiny členů rady, je výše jejich odměny dána legislativou a není ji možné krátit. Dohodli jsme se tedy, že ti, kterých se to týká, odvedou 5 % ze svého čistého příjmu do fondu, který bude ještě specifikován – záměr je ale jasný, peníze půjdou zpět ve prospěch města,“ vysvětlila Vaňková, podle které dojde i k návrhu pětiprocentních úspor běžných výdajů, včetně výdajů na platy zaměstnanců magistrátu.

U dopravního podniku se škrtat neplánuje

S menšími příjmy musí počítat také městské části. Těm budou sníženy provozní prostředky také o pět procent. Škrty by se však ani u městských částí neměly dotknout investic. „Investice, které jsou z našeho pohledu důležité, se budou projednávat individuálně. Pokud bude vše řádně připraveno, tak by k žádnému poklesu finančních prostředků na tento účel nemělo dojít,“ vysvětlila Vaňková.

Bezpečnou pozici by z hlediska financí měl mít Dopravní podnik města Brna. „Veřejná hromadná doprava je v Brně nejen velmi populární a kvalitní, ale také nesmírně potřebná, takže dopravního podniku by se restrikce prakticky dotknout neměly,“ upřesnila primátorka Markéta Vaňková. 

Rozprodej majetku a debata o „zefektivnění činnosti" příspěvkových organizací města

Vedení Brna se chystá získat peníze i prodejem nemovitostí. A škrtat se nejsíš bude u příspěvkových organizací města. „Budeme se zabývat prodejem zbytného nemovitého majetku a čeká nás debata o zefektivnění činnosti všech příspěvkových organizací včetně těch, které působí v oblasti kultury,“ uzavřela Vaňková.

Městský rozpočet schvalují zastupitelé zpravidla na prosincovém zasedání, obdobně postupují i brněnské městské části.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto primátorka.brno.cz

Štítky Brno, rozpočet, úspory, koronavirus, nemovitost, Markéta Vaňková, dozorčí rada, pandemie covidu-19, městská část, Dopravní podnik města Brna, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno přepne na úsporný režim. Srazí výdaje, mírně sníží odměny funkcionářům a prodá nepotřebné nemovitosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.