Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Prymula: Nouzový stav bude platit od pondělí. Omezí vzdělání i volnočasové aktivity

Vyhlášení nouzového stavu je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nutné kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Umožní také pracovní povinnost zdravotníků. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Vyhlášen má být od pondělí.

Zavření středních škol podle semaforu

Momentální situace podle Prymuly vyžaduje razantní řešení. Některá opatření totiž bez nouzového stavu nelze vyhlašovat. Týká se to například kapacity zdravotnických zařízení, která je limitována a třeba nařízení pracovní pohotovosti podlě něj nelze vyhlásit bez toho, aniž by byl vyhlášen nouzoý stav. Prymula také nastínil fakt, že se v této oblasti bude spolupracovat s lékařskými fakultami.

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl postupně prodlužován, skončil 17. května. Opozice záměr znovu vyhlásit nouzový stav nepodpořila.

Nová opatření, která se dotknou především školství a volnočasových aktivit, budou přijata od pondělí na dva týdny. Cílem je snížit reprodukční číslo z nynějšího 1,2 pod 1.

Střední školy se od pondělí po dobu 14 dnů budou týkat opatření proti koronaviru, které ministerstvo zdravotnictví představí ve středu. Mají platit pro regiony s vyšším rizikem nákazy. Mateřské a základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií budou nadále pokračovat v prezenční výuce jako dosud. Pro vysoké školy budou nadále platit současná nařízení hygieniků, kteří jim v regionech s vyšších rizikem nákazy covidem nařídili výuku na dálku. Po dnešním jednání to novinářům řekli ministr zdravotnictví Roman Prymula a ministr školství Robert Plaga.

Mateřských a základních škol se omezení přítomnosti dětí nedotkne. To samé bude platit i pro nižší ročníky víceletých gymnázií. Střední školy jsou podle ministra jedním z ohnisek nákazy, z nichž se covid-19 dále šíří.

Ekonomiky by se nová opatření zásadně dotknout neměla

Podle Prymuly se nová opatření budou týkat kromě avizovaného školství zejména volnočasových aktivit. „Pod volnočasové aktivity spadá úplně všechno. Bude omezeno shromažďování,“ uvedl Prymula.

Souhrn nových opatření by mohl snížit současné reprodukční číslo 1,2 o 30 až 40 procent, tedy až na 0,8 až 0,9. Reprodukční číslo je průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je nižší než jedna, nových případů bude ubývat.

Ekonomiky se podle něj nová opatření zásadně dotýkat nebudou. Například restauracím ale nová režimová opatření počet hostů mohou mírně omezit. Dopadnou také na obchodní centra, kde bude omezeno shromažďování. „Aby se do nich nepřesunuli žáci z uzavřených škol,“ dodal.

O nouzovém stavu podle Prymuly bude ve středu jednat vláda a bude jej obhajovat ve Sněmovně. „Vláda má právo ho vyhlásit na 30 dnů, což je doba, během níž by mělo dojít ke zvládnutí druhé vlny,“ uvedl. K uzavření ekonomiky podle ministra nepovede.

Podle Prymuly Česko nebude přistupovat k omezení cestování, ale předpokládá, že ze strany okolních zemí může k takovýmto opatřením dojít.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Repro foto ČT

Štítky koronavirus, covid-19, nouzový stav, vláda, Česko, školství, Roman Prymula, ANO 2011, základní reprodukční číslo, Robert Plaga, Poslanecká sněmovna ČR, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prymula: Nouzový stav bude platit od pondělí. Omezí vzdělání i volnočasové aktivity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.