Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co skrýváme pod kůží? V Brně měla začít unikátní výstava o lidském těle, organizátoři ji odložili na neurčito

Unikátní výstava odhalující lidské tělo do nejmenších podrobností. Zajímavou podívanou slibovala pro návštěvníky výstava Body Worlds - Cyklus života na brněnském výstavišti. K slavnostnímu zahájení mělo dojít ve čtvrtek 24. září. Organizátoři se však z bezpečnostních důvodů rozhodli odložit otevření výstavy na neurčito.

Organizátoři se k tomu kroku odhodlali na základě doporučení a nařízení vlády. Zhoršující se epidemiologická situace by podle nich mohla ohrozit zdraví nejen návštěvníků, ale také pracujícího personálu včetně mediků, kteří měli výstavou provázet a demonstrovat návštěvníkům správné provádění základů první pomoci. 

„Je nám to nesmírně líto, do poslední chvíle jsme věřili, že epidemiologická situace nebude eskalovat a výstavu otevřeme v plánovaném termínu. Nechceme návštěvníky vystavovat jakémukoli riziku. Součástí výstavy mělo být i odborné školení provádění první pomoci, které se bez osobního kontaktu neobejde,“ informuje za pořadatele, společnost JVS Group Květa Havelková.

Těla výhradně evropských dárců

Výstava Body Worlds je dokončena v brněnském pavilonu C, otevřít se může ihned, jak to epidemiologické podmínky dovolí. Body Worlds není první výstavou tohoto druhu v České republice. V minulých letech vzbudila (nejen v Česku) značné emoce výstava Body The Exibition. Lidskoprávní organizace totiž poukazovaly na skutečnost, že k mrtvým tělům neměli organizátoři žádnou dokumentaci a existovalo vážné podezření, že jde o těla vězňů z čínských vězení a koncentračních táborů.

Podle organizátorů se to brněnské výstavy netýká. „Všechny exponáty naší výstavy pocházejí výhradně z těl evropských dárců," ujišťují v tiskové zprávě.

Výstavu tvoří exponáty zhotovené metodou plastinace. Ta se používá ke konzervaci těl, zabraňuje totiž rozpadu tkání. Výstava mapuje cyklus lidského života: od početí a zrození přes růst, dospělost, stáří až ke smrti. Exponáty jsou velmi detailné. Ukazují veškeré měkké tkáně, stejně tak kostru, nervový systém, oběhovou a dýchací soustavu i všechny orgány lidského těla.

Ohodnoť článek

Foto Body Worlds

Štítky body worlds, cyklus života, výstava, Brno, odložení, koronavirus, lidské tělo, exponát, Brněnské výstaviště, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co skrýváme pod kůží? V Brně měla začít unikátní výstava o lidském těle, organizátoři ji odložili na neurčito  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.