Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno Design Days popáté. Letošní ročník představuje světu nový brněnský KUMST

Brno Design Days. Dny (nejen) brněnského designu se konají už pátým rokem po sobě. Pokaždé v jiné, unikátní lokalitě. Po hotelu Avion nebo paláci Jalta otevřeli organizátoři světu další unikátní prostor: nově vznikající kreativní hub s názvem KUMST na Údolní ulici. Návštěvníci se mohou až do neděle těšit na workshopy, přednášky nebo prohlídky nově vzniklého kreativního centra.

Brno Design Days do Brna každoročně přiváží designéry, architekty nebo módní návrháře z celé České republiky i zahraničí. Prostor dostávají také studentské práce.

„Festival vytváří prostor pro setkání lokálních i mezinárodních jmen, letos kromě přednášek, workshopů a přehlídek i na networkingovém setkání Design to Business,” láká zakladatelka Alexandra Georgescu.

Rethink. Reuse. Redesign

Letošním tématem celého festivalu je je „Re…”. Zvlášť v současné situaci se ukazuje důležitost neustále přehodnocovat zaběhnuté postupy, pružně a rychle reagovat na nové příležitosti i hrozby. A právě v tomto směru je design užitečným nástrojem – nejen pro designéry, ale pro celou společnost.

Design Days veřejnosti poprvé představí nové centrum kreativní kultury

V minulosti festival Brno Design Days veřejnosti zpřístupnil pasáž Jalta, hotel Avion nebo Bochnerův palác. Letos zve návštěvníky do funkcionalistické budovy na ulici Údolní, kde inovační agentura JIC finišuje práce na kreativním hubu KUMST.

„Je to pro nás skvělá příležitost ukázat, jak by měly podobné budovy fungovat – architektonický návrh respektuje původní uspořádání, zároveň odpovídá potřebám kreativních průmyslů. Naše práce je založena na přeměně nemovitostí na pulzující místa, která hrají aktivní roli v ekonomické přeměně okolí a přináší do města život. Brno Design Days jsou ukázkou toho, jak by celá budova mohla v budoucnu fungovat,” komentuje Georgescu z architektonického studia Kogaa, které stojí i za návrhem nové podoby celého objektu.

Kreativci se do nového hubu nastěhují už letos

Brno Design Days je úplně první akcí, která se bude v prostorách KUMSTu konat. Po jeho oficiálním otevření se do budovy nastěhují tvůrci a kreativci z Brna a Moravy.

„Od roku 2016, kdy prostory budovy opustila FaVU, BY byl objekt prázdný. I proto jsme VUT, které budovu vlastní, navrhli, že bychom prostory využili k pilotnímu provozu kreativního hubu,“ vysvětluje záměr KUMSTu Zdeňka Kujová z inovační agentury JIC. 

Unikátní prostory dalo k dispozici VUT

Centrum KUMST našlo své místo v bývalých prostorách FaVU VUT. „Kreativní centrum KUMST představuje velký potenciál pro rozvoj uměleckých, architektonických nebo designérských nápadů studentů. Nově zrekonstruované prostory Údolní 19 jsou snadno dostupné z centra a představují tak místo kreativního myšlení přímo v srdci města Brna. Těším se na inspirativní prostředí, které určitě využijí naši studenti i absolventi,“ uzavřel rektor Vysokého učení technického v Brně Petr Štěpánek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno Design Days

Štítky Brno Design Days, kumst, hub, design, kultura, kreativní centrum, Brno, Jalta, Avion, přednáška, Vysoké učení technické v Brně, Česko, Petr Štěpánek, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, hotel, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno Design Days popáté. Letošní ročník představuje světu nový brněnský KUMST  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.