Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brněnská zoo za 12,6 milionu rozšířila expozici lední medvědice

Zoo v Brně dnes otevřela expozici lední medvědice Cory, kterou zrekonstruovala a rozšířila za 12,6 milionu korun. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí zoo Michal Vaňáč. Podle něj se zvětšila plocha i hloubka bazénu, novinkou je vybudovaný vodopád. Cora je v brněnské zoo zhruba 20 let, za tu dobu vychovala pět medvíďat.

Samice byla po dobu rekonstrukce v odstaveném výběhu. "Nyní už se vrátila do expozice, na kterou byla zvyklá. Vzhledem k tomu, že je to vodní živel a má vodu velmi ráda, věříme, že se jí větší a hlubší bazén bude líbit," uvedl Vaňáč.

"Nový hlubší i větší bazén bude znamenat větší svobodu a pohodlí nejen pro medvědici Coru. Díky rozšíření bazénu a novému zázemí splníme podmínky pro nového a chovatelsky cenného samce, se kterým by mohla přivést na svět mláďata. Chceme tak pokračovat ve velmi úspěšném odchovu ledních medvědů v Brně," uvedl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj je po uhynutí samce Umcy klíčové sehnat pro Coru vhodného partnera.

Celý projekt začaly zkušební vrty přímo v expozici. "Ukázalo se, že překonat nástrahy všudypřítomné skály nebude úplně jednoduché, ale nakonec se vše podařilo. Výsledkem je atraktivní vodní prvek, který poutá jak funkčností, tak vzhledem," uvedl Vaňáč.

Starý bazén měl plochu 50 metrů čtverečních, nový 135 metrů čtverečních. "Má tvar nepravidelného pětiúhelníku. Jeho objem je při hloubce hladiny tří metrů 200 metrů krychlových. Původní plány počítaly se zvětšením na 100 metrů krychlových, ale nakonec jsme se rozhodli objem ještě zdvojnásobit," uvedl Vaňáč.

Cora se v minulosti stala matkou pěti medvíďat. Zvláště ta první z nich, dvojčata Bill a Tom, se v roce 2008 stala velkou atrakcí. V roce 2012 se pak narodili Kometa a Nanuk, naposledy v roce 2015 medvědice Noria.

Autoři | Foto Zoo Brno, Jan Grolich FB

Štítky ČR, příroda, stavby, zábava, zoo, Brno, FOTO, AUDIO, medvědice, bazén, Zoologická zahrada Brno, Cora, KDU-ČSL, Petr Hladík, Noria

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo za 12,6 milionu rozšířila expozici lední medvědice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.