Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svoboďák se zazelenal, v srdci města vyrostla improvizovaná Alej jako Brno

Když se projdeme po náměstí Svobody, jistě nikomu neunikne stromořadí ve velkých dřevěných květináčích okolo lehátek. Barový tým, který tady provozuje stánek s nápoji Na Brno Dobrý, se rozhodlo přispět svou iniciativou na zvelebení veřejného prostoru a ve spolupráci s městem se zasadil o pořízení improvizované aleje. Stromy by na náměstí měly stát do konce září, než dojde k jejich přesazení do brněnské půdy. Spoluiniciátoři akce Lidi z Baru by na Svoboďáku, který připomíná betonovou poušť, rádi viděli víc zeleně i v budoucnosti.

Asi každý Brňák, který v posledních letech procházel centrem, zná relaxační plácek na náměstí Svobody u stánku s názvem Na Brno Dobrý. Na konci minulého týdne se ale barový tým kolem brněnských podniků Bar, který neexistuje, Super Panda Circus, 4pokoje, Whiskey Bar a Slast, pod které prostor s lehátky patří, rozhodli společně s městem Svoboďák ještě více zvelebit. 

„Svoboďák je taková velká vyprahlá poušť uprostřed Brna a my neustále vymýšlíme, co udělat proto, aby na něm lidem bylo líp.“​ popisuje jeden z inciátorů akce Adam Vodička.

Improvizovaná alej byla v plánu už od začátku léta

Iniciátoři společně s TIC Brno a Městskou částí Brno-střed spojili hlavy dohromady, aby do centra dostali více zeleně. A povedlo se! Tým Lidi z Baru pronajal od města 12 stromů, aby je pak vysadili do květináčů až k ikonickému orloji. Vytvořit improvizovanou alej napadlo skupinu díky společnému fóru už na začátku léta. Podařilo se tak jednoduše do centra města dostat kousek přírody, aby nebylo nutné nijak zasahovat do stávající architektury a uspořádání náměstí.

Stromy by mohly oživit veřejný prostor i v budoucnu

Stromy v květináčích na Svoboďáku ale nebudou napořád. „Současná věc je dočasná- stromy z květináčů, které byly koncipovány pro ten účel a pro stromy jsou naprosto v pořádku, poputují následně v rámci výsadby Zeleně města Brna do ulic. Je to tedy teď jejich mezizastavka.“ popisuje koncept Adam Vodička a dodává, že by se návštěvníci náměstí mohli s alejí potkávat minimálně do konce září. 

Pro organizátory akce ale přesazením stromů aktivita nekončí. Rádi by pár květináčů nechali nainstalovat do srdce města na stálo, mají proto v plánu další diskuzi se zastupiteli. Další osud je pak nejen v jejich rukách, ale závisí i na TIC jako investorovi a na Veřejné Zeleně města Brna. Celá akce je taky součástí dalších kroků, které TIC v centru podnikl- stromy se tak objevily například i na Římském namestí.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Šárka Motyčková, Jiří Lubojack

Štítky alej jako brno, lidi z baru, zeleň, stromy, Brno, květináč, alej, strom, Náměstí Svobody, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svoboďák se zazelenal, v srdci města vyrostla improvizovaná Alej jako Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.