Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Centrum bude opět patřit chodcům. Od září začnou platit přísnější pravidla pro vjezd aut, jaké změny čekají řidiče?

PR článek

Brněnské historické centrum čeká od září významná změna. Začátkem měsíce se zpřísní pravidla pro vjezd aut. Frekventovaná automobilová doprava v pěší zóně byla diskutovaným tématem posledních měsíců. Město se rozhodlo zakročit, v nejužším centru budou moci parkovat jen rezidenti a abonenti. Zásobování se omezí pouze na dopolední hodiny, návštěvy už do centra nevjedou.

Vracíme centrum chodcům, zní z města

Od 1. září se výrazně zpřísní podmínky pro vjezd do historického centra. Skončí tak období, kdy chodci kličkují mezi projíždějícími auty.  Nově budou v nejužším centru moci parkovat jen místní rezidenti a abonenti. Zásobování se omezí na dobu od 6.00 do 10.30 hodin a pro nakládku a vykládku budou primárně sloužit obrátková stání, takzvané dropzóny. 

Rozdělení do sedmi podoblastí

Jak bude vypadat změna v praxi? Dosud mohl každý držitel vjezdového oprávnění projíždět libovolně historickým centrem města, což už od září nebude možné. Historické centrum se rozdělí na sedm podoblastí, přičemž držitelé vjezdového oprávnění se mohou s autem pohybovat výhradně ve své podoblasti. Průjezd přes ulici Veselou bude nově možný i bez oprávnění, nebude zde zákaz vjezdu. 

I nadále se tak bude možné dostat do garáží Velkého Špalíčku, ale parkovat na ulici však už nebude moci žádný návštěvník, pouze držitelé dlouhodobého parkovacího oprávnění. Zároveň bude přísněji posuzované vydávání vjezdových oprávnění. U subjektů, které mají povolení pro více vozidel, bude omezen jejich počet.

Nejjednodušší je vyřízení online

Jednoduché vyřízení žádosti přes osobní stránku uživatele (OSU): oprávnění k rezidentnímu parkování nebo vjezdu do historického centra si mohou uživatelé spravovat online. Uživatelé musí vyplnit žádost o zřízení OSU, kterou je umístěná na webu www.parkovanivbrne.cz a odeslat ji na parkovanivbrne@brno.cz e-mailem. Po zpracování údajů (obvykle za 1-3 pracovní dny) jsou odeslány přístupové údaje do OSU. 

Kromě rezidentů, abonentů a zásobování si mohou vyřídit vjezdové oprávnění také majitelé parkovacích stání (garáže, vyhrazená parkovací stání), subjekty provozující činnosti v centru (například zásahové, zásilkové, pečovatelské nebo sociální služby), ZTP a ZTP/P nebo vozidla taxi s platnou objednávkou. 

Postup vyřízení je stejný, jako byl dosud. Nejjednodušší způsob je přes OSU (osobní stránky uživatele), kde lze přes položku Nové oprávnění zvolit příslušné vjezdové oprávnění. Do přílohy je pak nutné doložit všechny potřebné dokumenty (například výpis z katastru nemovitostí v případě vlastnictví nemovitosti či platnou smlouvu či objednávku v případě činnosti v historickém centru, a samozřejmě technický průkaz vozidla). Oprávnění bude nově udělováno pouze na 6 měsíců z důvodu intenzivnější revize. 

Tato pravidla mají přinést větší bezpečnost chodců a dalších uživatelů peší zóny. Podorbné informace jsou pak k naleznutí na stránkách www.parkovanivbrne. cz.

TIP: Na základě častých žádostí občanů umožnilo město založit si osobní stránky uživatele přes ověřený účet Brno ID. Na úvodní stránce městského účtu přibyla funkce Rezidentní parkování. Z tohoto místa lze založit osobní stránky uživatele (OSU). Uživatelé, kteří již OSU v systému rezidentního parkování mají, si mohou účty propojit a získat tak snadnější přístup.

Letos se přidá Špitálka, příští rok další části Žabovřesk a Králova Pole

Rezidentní parkování se během léta rozšířilo do dalších městských částí. K první vlně došlo 1. června, kdy začaly modré zóny fungovat i na Starém Brně. Začátkem srpna se pak přidalo i Královo Pole, konkrétně oblast kolem Dřevařské, Botanické a Staňkovy. 

Letos jsou v plánu další dvě rozšíření. Od 5. října budou funkční modré zóny také v oblasti kolem ulic Špitálka, Trnitá a Zborovská a od 16. listopadu kolem ulic Žižkova, Chodská a Rybářská. Tyto ulice budou patřit do zóny C, kde se parkování reguluje pouze mezi 17. hodinou večerní a 6. ranní.  Parkování v noci zde bude stát 20 korun za hodinu a první hodina je zdarma.


Co zajímalo Brňany ohledně rezidentního parkování a nebáli se zeptat?

Rezidentní parkování v Brně platí více než rok. Podmínky pro rezidenty, abonenty i návštěvníky se částečně změnily a během následujících měsíců je v plánu výrazné rozšíření i mimo (širší) historické centrum. K prvnímu rozšíření má dojít už během...


Koncem roku tak budou modré zóny rozšířené na většině území brněnského středu. Výrazného rozšíření modrých zón se příští rok dočkají i městské části Žabovřesky a Královo Pole. V obou přibudou čtyři další oblasti rezidentního stání.

První za dvě stovky, druhé za osm tisíc

Současné vedení Brna snížilo cenu za vyřízení parkovacího oprávnění na dvě stě korun ročně za první auto. Druhé vyjde rezidenta na osm tisíc korun, každe další pak za dvanáct tisíc. Abonenti zaplatí za první čtyři a každé další osmnáct tisíc korun.

Každý, kdo je držitelem rezidentního oprávnění, může zaparkovat ve své oblasti a v oblasti s ní sousedící. V ostatních částech už je brán jako běžný návštěvník. Tato pravidla však platí pouze ve všední dny, o víkendech a státních svátcích se parkování nereguluje. Za parkování v modré zóně lze platit v parkovacím automatu, ale i pomocí SMS zprávy, přes web či mobilní aplikaci.

Ohodnoť článek

Štítky rezidentní parkování, Brno, historické centrum, vjezd, auta, historické jádro města, parkování, Žabovřesky, Královo Pole, Velký Špalíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alise Doupovcová

Snad se poté opraví ta příšerná kostičková dlažba!

Pondělí, 31. srpna 2020, 07:19Odpovědět

Centrum bude opět patřit chodcům. Od září začnou platit přísnější pravidla pro vjezd aut, jaké změny čekají řidiče?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.