Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město hledá nové členy volebních komisí k říjnovým krajským volbám

Radnice Brna-střed hledá nové členy volebních komisí. Kvůli koronaviru se letos hlásí méně starších lidí, kteří si pomocí u volebních uren přivydělávali k důchodu. Letošní krajské volby se uskuteční 2. a 3. října, na oba dny budou mít zájemci placené volno z práce a navíc dostanou odměnu i za účast ve volební komisi.

Město hledá členy volebních komisí. Radnice letos zajišťuje kvůli krajským volbám 70 volebních místností pro Brno-střed a prosí občany o pomoc. Ze zákona totiž musí u volebních uren zasednout minimálně šest lidí, kteří by dohlíželi na pořádek a následně počítali hlasy. Radnice ale díky dlouholeté praxi hledá do každé volební místnosti osm zodpovědných pomocníků. 

Pomoc při volbách není jen dobrovolnictví, radnice Brna nabízí za pomoc v oba volební dny 2300 korun. Této příležitosti se vždy chytali především studenti anebo starší lidé, ti si chtěli přivydělat k důchodu. Letos ale kvůli strachu z koronaviru, který je pro starší lidi bohužel nebezpečnější, nemá město stále dostatek členů do volebních komisí. 

Stát se členem volební komise je velmi jednoduché. Zájemce musí mít minimálně 18 let, České občanství a trestní bezúhonnost. 

„Odměnu 2 300 korun dohromady za oba dny. Pokud je člen komise zaměstnaný, je ze zákona omluven ze zaměstnání, pracovní den má proplacen a navíc získá výše uvedenou odměnu. Jedná se také o velmi zajímavou zkušenost. Zájemci se mohou hlásit telefonicky nebo e-mailem u členů volebního štábu radnice.“ popisuje vedoucí oddělení vnějších vztahů Kateřina Dobešová.

Pokud byste měli zájem stát se členem volební komise, můžete se ozvat na uvedené emaily: 

Kafková Petra 542 526 375, petra.kafkova@brno-stred.cz

Ing. Linha Alois 542 526 339, alois.linha@brno-stred.cz

Linhová Libuše 542 526 377, libuse.linhova@brno-stred.cz

Volby do zastupitelstev krajů se konají v pátek 2. října od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 3. října od 8.00 do 14.00 hodin.

Členové komisí zpravidla přichází o hodinu dřív a zůstávají ve volební místnosti po jejím uzavření do té doby, než jsou volební lístky sečteny. Radnice členům komisí poskytne všechny informace a dostatečně je zaškolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky volby, Brno, komise, krajské volby, volební komise, volební místnost, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hledá nové členy volebních komisí k říjnovým krajským volbám  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.