Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Povodí Moravy odstranilo z Brněnské přehrady rekordních 300 tun spláví

Vodohospodáři z Povodí Moravy od června pravidelně čistí okolní přehrady. Letos se hmotnost naplaveného odpadu vyšplhala na rekordních 300 tun jen z Brněnské přehrady. Spláví zhoršuje kvalitu vody, krom přírodních materiálů se totiž na hladinu dostává i nebezpečný materiál z černých skládek.

Povodí Moravy už od června čistí Brněnskou přehradu. Letošní rok zaznamenali pracovníci rekordní množství odpadu ve vodě. Zatímco v předchozích letech odstranili z hladiny okolo 20 tun spláví, letos přinesly povodně a nadprůměrné srážky víc než patnáctinásobné množství nežádnoucího materiálu. Jen na konci minulého týdne z vody díky pracovníkům Povodí Moravy zmizelo 30 tun odpadu. 

Od předminulého měsíce se celková hmotnost spláví vyhoupla na 300 tun. Těžba probíhala s pomocí bagrů v několika cyklech u hráze, na Rokli a v Rakovecké zátoce.

„Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily např. i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. 

Odpad je nutné ekologicky zlikvidovat

Spláví vodohospodáři odvezli na meziskládku, kde se bude odpad sušit a třídit na plasty, dřevo a další, aby mohli všechen nežádoucí materiál ekologicky zlikvidovat. 

Ani Novomlýnské nádrže zrovna neoplývaly čistotou. Odsud pracovníci odvezli neuvěřitelných sto tun spláví. Další tuny odpadu odváželi také z přehrad Bystřička, kde se objevilo 10 tun odpadu, Luhačovické 3 tuny, v Letovicích a Boskovicích zaznamenali pracovníci 3 tuny a ve Slušovicích 1 tunu odpadu.

Spláví zhoršuje kvalitu vody

Tyto splaveniny mají špatný vliv na kvalitu vody v nádržích.  Krom přírodního materiálu se totiž v době zvýšených průtoků mohou do řek dostat i různé předměty z načerno založených skládek. Kromě toho by spláví mohlo vytvářet riziko pro lodě při pohybu na vodní hladině či pro plavce. Povodí Moravy, s. p. proto vyzývá v období vysokých průtoků i v období krátce po nich k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak na vodních nádržích.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto http://www.pmo.cz/

Štítky spláví, voda, prygl, přehrada, kvalita, odpad, čištění, Povodí Moravy (státní podnik), Brněnská přehrada, materiál, nádrž, Rokle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy odstranilo z Brněnské přehrady rekordních 300 tun spláví  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.