Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stoka se prohlubuje. Radnice Brna-střede dala policii k prošetření další tři podezřelé zakázky za téměř čtvrt miliardy

Městská část Brno-střed předala policii k prověření další tři investiční zakázky, které byly ve veřejné soutěži před zásahem policie v souvislosti s kauzou Stoka, uvedla dnes mluvčí radnice Kateřina Dobešová. Celková hodnota zakázek je skoro 230 milionů korun. Kauza Stoka souvisí s loňským zásahem policie na radnici Brno-střed, po kterém skončil ve vazbě kvůli podezření na manipulaci se zakázkami tehdejší radní Jiří Švachula, jenž byl radním hnutí ANO.

Podezřelé rekonstrukce domů v centru

Městská část vystupuje v kauze Stoka jako poškozená. Policii předala zakázky na opravu obvodového pláště budovy v Kounicově ulici a na rekonstrukci domů v Křenové ulici a v Bratislavské ulici. „Všechny tři zakázky byly soutěženy ještě před zásahem policie. Vzhledem k jejich stavební rozpracovanosti je však nebylo možné zastavit a musely být dokončeny," uvedla Dobešová.

Podle ní starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) přizval ke spolupráci na kontrole zakázek také kontrolní výbor, který zakázky označil za potencionálně problematické. „Následně byly tyto tři zakázky vybrány pro kontrolu soudními znalci ze stavebního oboru. Odborná kontrola proběhla u zakázky Kounicova, u dalších dvou zakázek se městské části Brno-střed doposud nepodařilo sehnat znalce, který by kontrolu zakázek převzal," řekla Dobešová.

U zakázky Kounicova podle ní znalec konstatoval, že v době tendru i při následných pracích neshledává zásadní nedostatky potvrzující korupci. „I přes toto zhodnocení se městská část společně s kontrolním výborem rozhodla všechny tři zakázky předat policii k prošetření, zda i v těchto případech nemohlo dojít k manipulaci s výběrovým řízením a tím pádem i ke vzniku škody," doplnila Dobešová.

Švachulovi hrozí patnáct let

Policie uskutečnila na radnici části Brno-střed razii loni v březnu. Po ní skončil ve vazbě Švachula a další lidé. Podle státního zastupitelství byl hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek. V kauze je podaná obžaloba na 11 lidí a dvě firmy, výše úplatků podle státního zástupce dosáhla až 47 milionů korun.

Státní zástupce navrhuje Švachulovi trest 15 let vězení a k tomu peněžitý trest pět milionů korun. Začátek hlavního líčení má krajský soud naplánován na 21. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky stoka, kauza, korupce, Brno-střed, Jiří Švachula, ano, policie, městská část, ANO 2011, Vojtěch Mencl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoka se prohlubuje. Radnice Brna-střede dala policii k prošetření další tři podezřelé zakázky za téměř čtvrt miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.