Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dobrovolníci uklidili nábřeží Svitavy. Za týden tam pořádají festival Překročme řeku

Úklid nábřeží Svitavy a malování laviček, to je každoroční událost konaná týden před festivalem Překročme řeku dobrovolníky spolků Černovické sdružení a Brněnská nábřeží. Často jim pomáhají i lidé z řad široké veřejnosti.

„Festival Překročme řeku bude probíhat na nábřeží řeky od kovárny v Bílovicích až na jih do Tuřan. A úklid je samozřejmě s tím spojený,“ sdělil jeden z organizátorů akce Ondřej Puczok. „To, že řeku uklízíme každý rok, má velký smysl, protože rok od roku se snižuje objem vysbíraných odpadků,“ doplnil starosta městské části Černovice Ladislav Kotík.

Lavičky všelijakých barev a motivů

Po úklidu se tradičně vrhli na výrobu dřevěných laviček. „Chceme, aby to tady před festivalem prokouklo, takže se uklízí, a zároveň se vyrábějí a malují lavičky. Slouží nejenom pro účastníky festivalu, aby si měli kde sednout, ale také během celého následujícího roku pro lidi, kteří se po nábřeží například procházejí,“ okomentoval Puczok.

„Motivy a barvy se každoročně mění. Měli jsme tady lavičky s českými motivy, nebo taky duhové či čistě proužkované,“ řekl Puczok. „Moje lavička je zatím modrá jako obloha. Schyluje se k podzimu, takže si tam vyobrazím krásnou slunečnici,“ okomentovala jedna z účastnic Majka Slavíčková. „Lavičky pak slouží lidem na festivalu. Bohužel se ničí a některé dokonce skončí v řece,“ dodala.

Jednodenní festival s bohatým programem

Za týden v sobotu od 10 do 22 hodin se návštěvníci festivalu mohou těšit na koncerty, divadelní představení, naučné a sportovní akce, ale také na oblíbenou neckyádu či projížďky parním vlakem po nábřežní trati. Program s mapkou je ke stažení zde.

Ohodnoť článek

Štítky úklid, Svitava, festival, lavičky, Svitavy, Ladislav Kotík, Černovice, Bílovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci uklidili nábřeží Svitavy. Za týden tam pořádají festival Překročme řeku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.