Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Univerzity nechtějí mít v názvu Brno, požádaly o změnu názvů

Hned tři brněnské vysoké školy požádaly o změnu svých jmen, tu teď bude muset řešit stát. JAMU, Univerzita obrany a Veterinární univerzita chtějí změnit názvy, první dvě školy žádají ze jmen odstranit Brno. Ministerstvo školství v pondělí předloží vládě návrh na změnu všech tří vysokých škol dle jejich požadavků. Sněmovna má tento návrh po víkendu projednávat v souvislosti s novelou zákona.

Z názvu Janáčkovy akademie múzických umění, z Univerzity obrany by mělo zmizet Brno. Vysoké školy požádaly Ministerstvo školství o změnu názvů, návrh bude v pondělí projednávat vláda. Vyplývá to z novely zákona, kterou má sněmovna po víkendu řešit. 

O změnu názvu zažádala také Veterinární a farmaceutická univerzita (VFU). Farmacie se od nového školního roku přesouvá pod Masarykovu univerzitu a škola proto nyní nemá aktuální a přesný název. 

Vysoké školy nechtějí mít v názvu Brno

O názvu JAMU se diskutuje již několik let, k vypuštění slova Brna, kde univerzita v roce 1947 vznikla, však nespíš přijde až letos. Brno ovšem Janáčkovu univerzitu v názvu zdobí už od roku 1990.

V názvu Univerzity obrany se Brno objevilo rok po jejím založení, kdy se v roce 2004 spojila Vysoká škola pozemního vojska ve Vyškově, Vojenská lékařská akademie Jana Evangelisty Purkyně v Hradci Králové a Vojenské akademie v Brně. Škola si za své sídlo vybrala právě Brno, které se tak dostalo i do jejího jména. 

Ke změnám jmen by mohlo dojít velmi rychle

Podle ministerstva by úprava názvů škol mohla proběhnout velmi rychle. Sněmovna by se k návrhu měla dostat už při prvním čtení, kdy se také bude schvalovat. Účinnosti v případě shcválení novela nabude hned den po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno-střed

Štítky Brno, vysoká škola, univerzita, název, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Univerzita obrany, Masarykova univerzita, Vojenská akademie v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzity nechtějí mít v názvu Brno, požádaly o změnu názvů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.