Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Skákat může jakýkoliv králík, hlavně ho to musí bavit, říká trenérka králičího hopu

Devatenáctiletá Kateřina Baštová se králičímu hopu věnuje už téměř devět let. Začátky ale byly těžké, jelikož králičí hop nebyl v Česku příliš rozšířený. „Speciální překážky nebyly k dostání, takže jsem si vypomáhala třeba květináči. Později jsem si překážky sama vyrobila," vzpomíná trenérka králičího hopu Baštová.

Skákat může jakýkoliv králík, hlavně ho to musí bavit

Jak jste se ke králičímu hopu dostala?

Králičí hop jsem objevila před devíti lety na internetu. Velmi mě to zaujalo a jelikož jsem měla doma v té době dva králíky, chtěla jsem to zkusit. Začalo mě to velmi bavit, a tak jsem se tomu začala věnovat naplno.

Kteří králíci jsou na králičí hop vhodní a kteří naopak ne? 

Nejvhodnější králíci na králičí hop jsou sportovní králíci, kteří jsou speciálně na tento sport šlechtění. Skákat může jakýkoliv králík, jde hlavně o to, aby ho to bavilo. Nejméně vhodná jsou velká a obří plemena jako například Belgický obr.

Kdy je vhodné začít s králíkem trénovat? 

Trénovat by se mělo nejdříve ve třech měsících králíka. Začíná se na malých překážkách asi od pěti centimetrů a překážky se zvyšují a dráha prodlužuje podle výkonnosti a věku králíka.

Nejúspěšnější samička Chipsy trenérky Baštové na závodech v elitním parkuru. Foto: Eliška Šmatlová

Jak vzpomínáte na své začátky?

Začátky pro mě byly dost těžké, protože překážky v té době nebyly k dostání, takže jsem si vypomáhala třeba květináči. Později jsem si překážky sama vyrobila. Vhodný postroj a hlavně dostatečně dlouhé vodítko (min. 2 metry pozn. red.) bylo těžko sehnatelné, protože v té době v Česku v podstatě nikdo postroje ani vodítka pro králíky nešil.

V Česku není králičí hop úplně rozšířený. Kdo vás naučil, jak s králíkem trénovat?

Vzhledem k tomu, že na Moravě v té době nikdo králičí hop nedělal, musela jsem se to naučit sama pozorováním videí ostatních „hopáků“.

Jak takové tréninky vůbec vypadají?

Nejprve se rozhodnu, co bych potřebovala s králíky trénovat. Nejčastěji je to rovinná dráha. Postavím si dráhu a začínám si je rozběhávat na nízkých překážkách, překážky postupně zvyšuji do téměř padesíti centimetr. Každý člověk má jiný postup tréninku. S králíkem skáču chvilku, zbytečně ho neunavuji. Délka tréninku závisí na počtu králíků a počasí. Většinou tréninky probíhají na trávníku, při nevhodném počasí v místnosti na koberci.

Jak králíka za trénink odměňujete?

Pro králíka je samotná odměna to, že může skákat. Takže nedostávají žádné odměny ve formě pamlsků.

Každý víkend trávím na závodech nebo výstavě

Na kontě máte i několik soutěžních úspěchů. Na který závod ráda vzpomínáte?

Největší zážitek pro mě bylo Mistrovství Evropy v roce 2016 v Německu. Seznámila jsem se tam s lidmi ze zahraničí a nasbírala jsem nové zkušenosti.

Bývá na závodech napjatá atmosféra, nebo je vše spíše v přátelském duchu?

Jak kdy, někdy se někdo mezi sebou nepohodne, ale více méně je přátelská atmosféra a všichni se navzájem podporují a pomáhají si. Vzhledem k tomu, že není moc lidí, co by závodilo, se zná v podstatě každý s každým.

Samička Chipsy a její poháry ze závodu v Bratislavě. Foto: Kateřina Baštová

Kromě toho, že se věnujete králičímu hopu, jste i chovatelkou sportovních králíků. V čem se chov obyčejných a sportovních králíků liší?

Když srovnám chov králíků na výstavu a sportovní králíky, tak sportovní králíky i přes to, že mají průkaz původu nemohou na výstavy. Nemají žádný standart a takový sportovní králík může vypadat jakkoliv. Na rozdíl od nich výstavní králík má svůj standart. Pro chov sportovních králíků je důležité, aby měli dobré výkony a výhry na závodech.

Kolik králíků jste již odchovala?

Pokud bych počítala i výstavní králíky, tak jsem jich odchovala patnáct. Dohromady tedy pětapadesát králíků.

Chov králíků, tréninky králičího hopu, navíc ještě vedete kroužek pro děti. To vše stíháte při studiu střední veterinářské školy. Jak vše zvládáte skloubit dohromady?

Je to občas dost těžké, vzhledem k tomu, že ještě cvičím tři psy. Každý víkend jsem na závodech nebo výstavě. Takže v podstatě veškerý můj volný čas věnuji zvířatům.

Kateřina Baštová se věnuje také chovu sportovních králíků. Foto: Kateřina Baštová

V Česku se králičímu hopu věnují spíše děti, v zahraničí naopak dospělí

Zpět ke králičímu hopu. Vidíte na tomto sportu i nějaká negativa?

Nějaká zásadní negativa jsem nenašla. Je to skvělá zábava a díky tomuto sportu jsem se seznámila se spousty skvělými lidmi a prohloubila jsem si svůj vztah ke zvířatům.

A co sportovní úrazy vás či králíka?

Nejčastější zranění člověka je škrábanec nebo kousanec od králíka. Několikrát jsem už při běhu uklouzla a spadla, ale nic vážného se mi nestalo. Sportovní úrazy jsou častější u králíka než u člověka, to ale bohužel ke sportu patří. Párkrát se stalo, že si králík vykloubil nebo zlomil nohu. Naštěstí já jsem se s tímto ještě u svých králíků nesetkala.

Dělají se třeba i dopingové kontroly?

Dopingová kontrola je podle řádu možná, ale nikdy jsem se nesetkala s tím, že by se někdy dělala.

Pro koho je tento sport vhodný?

Tento sport je vhodný pro všechny, závodník však musí být starší sedmi let. Nejčastěji tento sport dělají děti, což je v Česku úplný opak oproti zahraničí, kde se tomuto sportu věnují převážně dospělí a děti jsou spíše výjimka. U nás v Česku se ale taky pár dospělých najde.

Hopáci tvoří skvělou komunitu. Foto: Kateřina Baštová

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Šmatlová, Kateřina Baštová

Štítky králičí hop, sport, králík, zábava, Česko, trénink, Německo, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skákat může jakýkoliv králík, hlavně ho to musí bavit, říká trenérka králičího hopu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.