Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Smrdí Brno? Podle lidí nejvíce kolem hlavního nádraží, naopak voní obchůdek s oříšky pod ním

V Brně to lidem hlasujícím na internetové takzvané čichové mapě nejvíce smrdí kolem hlavního nádraží, nejvoňavějšími místy jsou naopak prodejny kávy či koření, uvedl vedoucí projektu Čichová mapa Brna Martin Vérteši. Na mapě je zaznamenáno asi 1000 míst, lidé jim rozdali asi 15 tisíc hlasů.

Čichová mapa Brna na internetu funguje od ledna 2017. Na adresách www.brnovoni.cz a www.brnosmrdi.cz mohou lidé vkládat záznamy o jakémkoli zápachu v Brně. Je třeba určit, co ho způsobuje, jakou má intenzitu a zda je cítit opakovaně nebo jednorázově. Na webu pak funguje seřazování zápachů podle udělených hodnocení v takzvané pachparádě.

Voní nebo smrdí pivovar na Mendláku?

Jestli jde o zápach, či vůni přitom neurčuje sám vkladatel, hlasují o tom všichni návštěvníci webu. Názory na konkrétní místa se totiž mohou lišit. „Lokality na nejvyšších příčkách jsou v podstatě od začátku stejné, jen si čas od času vymění pořadí - a to jak ty nejvoňavější, tak ty nejsmrdutější. V negativním smyslu jednoznačně kralují místa okolo hlavního nádraží, v pozitivním smyslu jde zase téměř vždy o nějaké prodejny s příjemným aroma - ať už kávy, koření či něčeho jiného," uvedl Vérteši.

Jsou však i místa, na jejichž hodnocení se lidé neshodnou. Jedné skupině lidí to tam voní, druhé smrdí. Jde například o pivovar na Mendlově náměstí, ze kterého se pravidelně line vůně či pro někoho "nevůně" sladu. Místo má v mapě několik záznamů, u každého je ale hlasování vyrovnané.

Čichově lze ohodnotit i jiná města

„Sláva čichové mapy překročila hranice Brna a protože to technicky je možné, jsou v ní i záznamy i z celé řady jiných měst po republice," uvedl Vérteši. Záznamy jsou tak třeba i z Vyškova, Olomouce, Přerova nebo Humpolce.

Tvůrci data z projektu nějaký čas po spuštění předali vedení města Brna, které se smrdutými lokalitami mohlo něco udělat. Podle nich se ale do voleb nic nestihlo a vedení města je nyní jiné. Projekt je tak podle nich nyní ve fázi určité hibernace, kdy se čeká na nový impuls.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky čichová mapa brna, vůně, smrad, hlavní nádraží, Brno, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smrdí Brno? Podle lidí nejvíce kolem hlavního nádraží, naopak voní obchůdek s oříšky pod ním  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.