Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Povodí Moravy vytáhlo ze dvou nádrží 200 tun odpadu. Do vody se dostávají i odpadky z černých skládek

Vodní nádrže zachytily po povodních v průběhu června tuny splaveného odpadu. Povodí Moravy se proto rozhodlo zahájit úklid. S pomocí svých zaměstnanců a techniků odstranili jen z brněnské a novomlýnské nádrže přes 200 tun přírodního i umělého odpadu. Ten pak ekologicky zlikvidovali.

Červnové dešťové srážky způsobily na tocích v povodí Moravy zvýšené průtoky, které do vodních nádrží přinesly obrovské množství splaveného materiálu (spláví). Během července Povodí Moravy, s. p. odtěžilo z nádrží stovky tun spláví.

„Výrazným zvýšením hladin vodních toků se do řek dostává množství větví, odpadků a dalšího materiálu, který pak voda unáší. Vodní nádrže, které povodňové průtoky zachytávají a transformují, zachytí také obrovské množství spláví, které proud a vítr přinese do zátok a k hrázím vodních nádrží.“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák. 

Nejvíce materiálu se dostává do nádrží na středních a dolních tocích. V povodí Moravy to jsou především vodní nádrže Brno a Nové Mlýny, ze kterých jsme v červenci odtěžili dohromady 200 tun spláví.“  doplnil. 

Odpad se likviduje eologicky

Povodí Moravy už od začátku června využívá těžké techniky, aby naplavený nepořádek odstranilo. Zaměstnanci s sebou na místo berou bagry a jeřáby, s jejichž pomocí spláví odstraňují z hladiny a nakládají je do aut. Svezený odpad poté třídí na plasty, dřevo a další. Díky tomu pak mohou odpad ekologicky zlikvidovat. 

Nejvíce matriálu se letos dostalo přítoky do vodní nádrže Brno. Jenom z ní samotné vodohospodáři odtěžili více než 100 tun odpadního materiálu, 20 tun pak z jezů na Svitavě. S dalšími téměř 100 tunami si museli poradit na novomlýnských nádržích. „Největší objem spláví odstranili naši zaměstnanci z okolí hráze brněnské přehrady, ale těžkou techniku jsme používali také v areálu dopravního podniku, na Rokli i na Rakovci. U Nových Mlýnů jsme matriál odklízeli i z okolí koryt vodních toků na přítocích,“ říká Gargulák. 

Do vody se dostávají odpadky z černých skládek

Nejen kvůli záplavám se do vody dostane často i materiál, který zhoršuje kvalitu vody. Často se tak při zvýšených průtocích do proudu dostanou předměty z černých skládek. 

Hladiny se také čistí kvůli plavcům a lodím. V případě setkání s naplaveninou by mohl totiž nastat nebezpečný problém. Povodí Moravy, s. p. proto vyzývá v období vysokých průtoků i v období krátce po nich k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak na vodních nádržích. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto povodí Moravy

Štítky spláví, odpad, povodí moravy, Brno, skládka, čištění, Povodí Moravy (státní podnik), nádrž, vodní nádrž, Morava, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povodí Moravy vytáhlo ze dvou nádrží 200 tun odpadu. Do vody se dostávají i odpadky z černých skládek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.