Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská zoo plánuje Himalájskou expozici. Slibuje tamní zvířata i buddhistickou kulturu

Zájemci o zážitek z Himalájí už nemusí cestovat téměř deset tisíc kilometrů. Napodobenina oblasti totiž brzo vyroste v Brněnské zoo v podobě Himalájské expozice. Brněnští radní dali nápadu zelenou a zoo tak může začít svůj nápad uskutečňovat.

Plánovaná expozice je součástí dlouhodobého plánu. Ten je podle mluvčího zoo Michala Vaňáče založen na „Zastávkách evoluce“. Tvůrci tak sledují vývojové hledisko, nikoliv to, kde daná lokalita leží na mapě. Z minulých let si bystří návštěvníci mohou vybavit třeba Africkou vesnici, Beringii, která připomíná oblast mezi Sibiří a Aljaškou, nebo průchozí výběh klokanů. Všechny spadají pod stejnou koncepci, kterou nyní rozšíří Himaláje.

Tamní zvířata i autentické rostliny

Oblast nejvyšších velehor světa slibuje zoo přiblížit opravdu realisticky. Na projekt si vyhradila téměř tři hektary plochy, což je víc než čtyři fotbalová hřiště vedle sebe. Plochu zaplní nespoutanou přírodou a výběhy s typickou zvířenou, jako je sněžný levhart, ovce modrá, asijský osel zvaný kiang, sudokopytník jak, nebo třeba makak tibetský. Vše bude simulovat obtížně přístupnou oblast Himalájí nazývanou Dolpo.

Zoo nezapomněla ani na lidi, kteří v dané oblasti žijí. Plánují postavit vesnici horských pastevců, která přiblíží, jak tamní život vypadá.

Duchovno na počkání

Z vesnice povede kamenitá stezka, jejímuž konci má vévodit buddhistický chrám. Ten bude mít přístupný vnitřní dvůr. „Stěny okolo nádvoří budou lemovány dřevěným loubím a výklenky v kamenných zdech chrámu, kde bude řada autentických etnických předmětů navozujících jedinečnou atmosféru. Celé nádvoří bude vyzdobeno řadou barevných textilií s mandalami a modlitbami,“ popisuje mluvčí, jak bude posvátné místo vypadat.

Naproti vstupním dveřím poté posadí velkou sochu Buddhy, jak bývá v takových chrámech zvykem. Podle Vaňáče by stavba měla návštěvníkům nabídnout „koncentrovaný duchovní zážitek z návštěvy posvátného místa buddhistů“.

Na výlet s přítelkyní

Plánovaná expozice oslovila i mladého učitele Dominika Švába. Himalájská oblast ho láká, pokud by ji zoo zprostředkovala v dostatečné kvalitě, rád by přišel. „Nejvíc by mě zajímalo to prostředí, do kterého by zasadili exponáty. Ne zvířata ale atmosféra, kterou prostředí navodí,“ popisuje své preference. Za taji velehor by s sebou vzal svou snoubenku Natálii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zoo, expozice, Himaláje, Zoologická zahrada Brno, Himálaj, kultura, Aljaška, Gautama Buddha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská zoo plánuje Himalájskou expozici. Slibuje tamní zvířata i buddhistickou kulturu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.