Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladí studenti z Brna unesli a brutálně zbili kamaráda, který skončil na vozíku. Vyfasovali 18, 10, 9 a 6 let vězení

Krajský soud v Brně dnes odsoudil čtyři mladíky za únos a těžké ublížení na zdraví svého známého. Mladíci, kterým je mezi 19 a 24 lety, si od soudu odnesli dlouholeté tresty vězení. Za mřížemi si posedí, 18, 10, 9 a 6 let. Oběť jejich únosu stráví zbytek života na vozíku. Život mladému muži zachránila mobilní aplikace, díky kterého ho našli jeho přátelé. S jedním ze zachránců se už v minulosti spojila redakce Drbny.

Případ se stal v únoru loňského roku. Tehdy jednadvacetiletého Ilonga D. vylákali známí do parku v Žabovřeskách. Účelem schůzky byl prodej tabáku do vodních dýmek, se kterým mladík obchodoval. Místo zboží však mladíka přepadení.

Podle vyšetřovatelů Ilonga skupinka zbila baseballovou pálkou, poté ho nechali sníst tabletku extáze a přes hlavu mu přetáhli igelitový pytel. Těžce zraněného mladíka pak naložili do auta a odvezli do lesů nedaleko Bílovic nad Svitavou.

Při převozu stačil mladík aktivovat aplikaci, ve které sdílel polohu se svými přáteli. Jednomu z nich ještě odeslal SMS a pak vytočil tísňovou linku, poté nejspíš upadl do bezvědomí. SMS pomohla. Unesenému muži se vydali na pomoc přátelé.

Strach a adrenalin. A hlavně obavy o život kamaráda, popsal svědek hledání mladíka

Redakci Drbny se v únoru 2019 podařilo spojit s jedním ze členů záchranné akce. „Kamarádovi večer pípla zpráva od společného známého. Zněla prostě: byl jsem unesen,” popsal tehdy mladík, jež si přál zůstat v anonymitě.

Okamžitá reakce na SMS s otázkou, kde se nachází, už zůstala nezodpovězena. „Byla to jen změť písmen, určitě chtěl napsat něco konkrétního, jenže v tu chvíli nemohl. Zbytek už jsme tak nedokázali rozšifrovat,” líčil jeden ze zachránců.

Společně tak začali obvolávat další přátele - nakonec se jich sešlo šest, další dva byli na cestě. „Kamaráda pak napadla spásná myšlenka - společně s uneseným sdíleli v telefonech díky aplikaci svou polohu,” popsal mladík. 

Aplikace opravdu pomohla. „Poslední aktivita telefonu byla stará 29 minut a signál šel odněkud z Bílovic nad Svitavou. Naskákali jsme do aut a jeli,” líčí zachránce. „Byl to adrenalin. V první řadě adrenalin, pak obavy o kamarádův život, pak až možná strach,” svěřil se. Pořád prý přitom nevěděli, jestli náhodou neskočili na nějaký drsný vtip. „Nevěděli jsme, co se děje. Co nás čeká na konci, pořád jsme si nebyli jisti, jestli nejde o vtip, proto jsme ještě nevolali policii,” vysvětloval mladík.

Aplikace je zavedla do lesů u Bílovic nad Svitavou. „Vedla nás po polní cestě. Když jsme se dostávali k místu, kde byl naposled zachycen signál z mobilu, uviděli jsme ho. Bylo to velmi vážné,” popisuje jeden ze zachránců.

Tělo kamaráda leželo nehybně. Přes hlavu měl přetažený igelitový pytel. Nekomunikoval, byl v bezvědomí. Mladíci okamžitě zavolali záchranku. Policisté rozjeli pátrání po únoscích.

Upoutání na invalidní vozík a ztráta řeči

Mladého muže se podařilo zachránit. Následky devastujících zranění jsou však doživotní. Mladý muž je upoután na invalidní vozík, přičemž je schopný hýbat pouze levou rukou. Následkem krvácení do mozku ztratil i schopnost řeči. Podle informací ze soudní síně dokáže s obtížemi odpovídat pouze formou „ano" „ne“.

Sto čtyřicet tisíc a důvod k oslavám

Parta mladíků okradla oběť o 140 tisíc korun. Jak vyplynulo z komunikace z jejich mobilních telefonů, mladíci považovali akci za vydařenou. Jeden z útočníků totiž navrhoval akci oslavit v luxusní restauraci, s prostitutkami a kokainem.

Mladíci u soudu vinu nepopírali. Snažili se však hodit vinu jeden na druhého. Soud při svém rozhodnutí zohlednil především bezprecedentní brutalitu a bezohlednost, které se mladí muži kvůli penězům dopustili.  „Jde o až nepochopitelně brutální útok, který mají na svědomí středoškolsky či vysokoškolsky vzdělaní lidé,“ narážel soudce na skutečnost, že šlo o středoškolské a vysokoškolské studenty, z nichž jeden dokonce studoval hru na housle. 

Od soudu si nakonec útočníci odnesli vysoké tresty. Marka Vejpustka, který měl oběť brutálně zmlátit baseballovou pálkou, poslal soud za pokus o vraždu do vězení na 18 let. Patrik Ihm dostal deset, Vojtěch Hlavačka devět a řidič Duc Anh Tran šest let vězení.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ilustrační foto, Dominik Svoboda

Štítky únos, Bílovice nad Svitavou, Brno, soud, vězení, věznice, Krajský soud v Brně, Drbna.cz, SMS, adrenalin, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Beze Jména

Martine Šedo styď se. tfuj

Sobota, 25. července 2020, 14:51Odpovědět

Beze Jména

Místo zboží však mladíka přepadení.

Sobota, 25. července 2020, 14:45Odpovědět

Beze Jména

Život mladému muži zachránila mobilní aplikace, díky kterého ho našli jeho přátelé.

Sobota, 25. července 2020, 14:45Odpovědět

Joseph Xspy

Status studenta se dnes hodí maximálně do MHD a na ISIC ale o schopnostech dnešních studentů vypovídají především činy . Z toho co objednával sexuální pracovnice a kokain po tom co tohle provedli nikdy Einstein nebude , ale rodiče se postarají a papír mít bude takže klasická zlatá mládež s vlastní motivací .....a víc lety za mřížemi než kdyby vraždu dokonali :/

Středa, 22. července 2020, 12:59Odpovědět

Rudy Kovanda

Dobytkové,zmlátit baseballkou,zlámat jim ruce a nohy aby si nemohli ani utřít prdel hovada!!!

Středa, 22. července 2020, 12:31Odpovědět

Mladí studenti z Brna unesli a brutálně zbili kamaráda, který skončil na vozíku. Vyfasovali 18, 10, 9 a 6 let vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.