Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V září začne soud projednávat brněnskou korupční kauzu. Švachulovi a dalším hrozí až 16 let vězení

Projednávání korupční kauzy Stoka, tedy úplatků na radnici městské části Brno-střed, začne před Krajským soudem v Brně 21. září. Uvedla řekla asistentka místopředsedy soudu Miroslava Klusová. Jednacích dnů je nařízeno devět a poslední hlavní líčení má být 10. prosince. Soud se chystá k rozsáhlému výslechu svědků. Společně s ústřední postavou kauzy, jímž je bývalý radní Jiří Švachula (dříve ANO), je obžalováno dalších deset lidí a dvě firmy. Za účast na organizované zločinecké skupině hrozí některým obžalovaným až 16 let vězení.

Podle deníku Právo, který na nařízení jednání upozornil, hrozí obžalovaným i finanční postih. Městská část se totiž podle informací listu chystá požadovat od nich 50 milionů korun.

Úplatky za desítky milionů

Podle dřívějších vyjádření státního zástupce Radka Mezlíka dosáhla výše úplatků 47 milionů. Korupce se odehrávala při zadávání veřejných zakázek. Získávaly je vybrané spřátelené firmy a cena se uměle navyšovala. Úplatky činily obvykle deset procent ceny zakázky. Firem zúčastněných na systému bylo devět a vždy vyhrála ta předem vybraná, ostatně dělaly takzvaně křoví. Mezi 11 obžalovanými je ještě bývalý vedoucí investičního odboru v Brně-Ivanovicích Petr Liškutin (dříve ANO).

Minulý týden bylo obviněno ve vedlejší větvi případu dalších 26 lidí a jedna firma kvůli úplatkům na Správě nemovitostí Brno-střed. Ani to nemusí být konečné číslo. Policisté od začátku práce na případu zabavili velké množství důkazů a stále případ rozplétají.

Konec brněnské buňky ANO

Korupční kauza vyústila do velkých problémů hnutí ANO v Brně, které vyvrcholily vystoupením z ANO několika politiků včetně bývalého primátora a kandidáta na jihomoravského hejtmana Petra Vokřála. V půlce června republikové předsednictvo rozpustilo celou brněnskou buňku hnutí, která se má postupně obnovit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky kauza stoka, soud, korupce, Brno-střed, úplatky, Jiří Švachula, ANO 2011, úplatek, Krajský soud v Brně, Radek Mezlík, Petr Vokřál, Právo, věznice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V září začne soud projednávat brněnskou korupční kauzu. Švachulovi a dalším hrozí až 16 let vězení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.