Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Festival Mendel připomene narození jednoho z nejvýznamnějších vědců lidské historie

Po Brně se od začátku června kutálí hrášek. Jedná se o originální pozvánku na pátý ročník festivalu Mendel, který si připomíná jednu z nejslavnějších osobností Brna.

Nejen otec genetiky

Zemědělec, opat, učitel či včelař. Mnozí ale Gregora Johanna Mendela znají jako otce genetiky. Výročí narození objevitele základních principů dědičnosti si lidé mohou připomenout na festivalu v Brně, který začíná už tento pátek.

Mendel na lunalónu

V předvečer narozenin Mendela 17. července připravila Hvězdárna a planetárium Brno mimořádný program. Kromě pořadů v digitáriu mohou návštěvníci u obřího modelu Měsíce takzvaného lunalónu zjistit, že Mendel je jeden z mála českých rodáků, kterému se dostalo pocty v podobě kráteru na povrchu vesmírného souseda naší planety.

„Jedná se skutečně o výjimečnou poctu, protože názvosloví kráterů na Měsíci se řídí rozhodnutím Mezinárodní astronomické unie. Nejnápadnější útvary nesou jména starověkých badatelů, jmenujme například Archimeda, nebo vědeckých osobností renesance, jako je Koperník, Kepler nebo Tycho. Samozřejmě, že nejdříve byly pojmenovány krátery na přivrácené straně a teprve s rozvojem kosmonautiky i útvary na straně odvrácené,“ sdělil Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno. Z českých osobností se dostalo na Jana Evangelistu Purkyně, Vojtěcha Šafaříka, Karla Anděla a také Gregora Mendela.

Kráter Mendel (na snímku dole) se nachází na odvrácené – ze Země neviditelné – straně Měsíce. Má průměr 138 kilometrů a patří mezi staré erodované útvary. Jeho dno pokrývá suť a prohlubně, které mohly před necelými čtyřmi miliardami let doprovázet vznik obří pánve Orientale. Kráter leží na okraji velké impaktní struktury s názvem Mendel-Rydberg, jež byla objevena až zásluhou měření sondy Lunar Prospector v roce 1998.

Rukopis, který položil základy genetiky

V rámci komentovaných prohlídkových tras budou mít návštěvníci unikátní možnost vidět originál Mendelova rukopisu. Prohlídky se konají v neděli 19. července vždy v celou hodinu od 10 do 16 hodin a je nutné je na ně předem registrovat přes email info@mendelmuseum.muni.cz. Cena prohlídky je 100 Kč a snížené vstupné je 80 Kč. Komleptní program lidé naleznou na webu Mendel Festivalu

Mendel jako téma budoucnosti

Zástupci brněnských institucí už teď plánují velkolepé oslavy dvoustých narozenin Gregora Johanna Mendela v roce 2022. „Postava Gregora Johanna Mendela je stále známější v zahraničí, než u nás. Kulaté výročí jeho narození je vhodnou příležitostí, jak to změnit,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Brno tak bude hostit světové konference a setkání na téma budoucnosti rostlinné i lidské genetiky. Mendel bude také tématem brněnské prezentace na světové výstavě v Dubaji v příštím roce. Kromě akcí cílených na odborníky se v jihomoravské metropoli uskuteční i řada happeningových akcí a populárně-naučných pořadů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto David Povolný, Hvězdárna a planetárium Brno,

Štítky Mendel, otec genetiky, festival, akce, Gregor Mendel, Brno, genetika, Měsíc, Hvězdárna a planetárium Brno, Mezinárodní astronomická unie, historie, Mendelova univerzita v Brně, Světová výstava, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Mendel připomene narození jednoho z nejvýznamnějších vědců lidské historie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.