Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Kraví hoře se v pondělí poprvé nafoukne obří model Země. Terralóna je vysoká jako rodinný dům

Na novou atrakci se mohou těšit Brňané od pondělí 6. července. Na Kraví hoře se poprvé nafoukne nová atrakce brněnské hvězdárny, tzv. Terralóna. Jde o věrnou fotokopii Země v podobě nafukovací koule. Hvězdárna ji bude nafukovat za příznivého počasí od 6. do 12. července každý den od 16 hodin do půlnoci.

Nafouknutí bude vždy záviset na počasí, při větru se nafouknout nedá -chová se totiž jako obří plachta. „Jakmile je ale balón plně nafouknutý, obstojí i v silné bouřce. Pokud to počasí dovolí, bude instalována každý den – od pondělí  6. července do neděle 12. července vždy od 16 hodin do 23:59. Nejkrásnější výhled na nejúžasnější planetu ve vesmíru pak doplní pohodová hudba," uvádí hvězdárna na svých stránkách.

Skutečná planeta Země má průměr necelých 13 tisíc kilometrů, terralóna pouhých 10 metrů. V takovém měřítku by Mount Everest sahal do výšky 7 milimetrů. 

Půl kilometru plátna, dva kilometry nití

Podobu modelu s fotorealistickým povrchem navrhl tým Visualove. Je vyrobený ze 490 metrů speciálního plátna a k sešití byly potřeba dva kilometry nití. Nafukovací země je velká jako rodinný dům, váží 150 kilo a svítí.

Povrch terralóny tvoří záběry Země z vesmíru v rozlišení jeden kilometr na jeden obrazový bod. Záběry byly nejspíš pořizovány na podzim, v místech, kde se nachází Aljaška a Sibiř totiž leží sněhová pokrývka. Na jižní polokouli jsou zase vidět cyklony.


Nafukovací Měsíc na Kraváku se během víkendu stal hitem. V Brně se objeví znovu

Minulý týden uplynulo přesně 50 let od "malého kroku pro člověku a velkému skoku pro lidstvo". Člověk poprvé stanul na Měsíci a brněnská hvězdárna připravila k tomuto kulatému výročí speciální víkendový program. Hlavní atrakcí se stala nafukovací...


Měsíc se stal okamžitě hitem

Brněnská hvězdárna si nechala vytvořit model Země po loňském fenomenálním úspěchu z daleko menším nafukovacím modelem Měsíce. Ten se stal okamžitě hitem sociálních sítí, hvězdárna si ho nechala vyrobit ke kulatému výročí první návštěvy člověka na Měsíci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hvězdárna a planetárium Brno

Štítky hvězdárna, terralóna, model země, lunalón, Měsíc, nafouknutí, Země, Kraví hora, Brno, rodinný dům, Mount Everest, Aljaška, Sibiř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Kraví hoře se v pondělí poprvé nafoukne obří model Země. Terralóna je vysoká jako rodinný dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.