Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

FOTO: Skvostné tajemství pod Žlutým kopcem se otevírá veřejnosti. Vodojemy budou přístupné už od července

Nejen pro veřejnost, ale také pro dokumentaristy, filmaře a odborníky se již brzy otevře první ze tří podzemních vodojemů, které už léta čekají na svou příležitost otevřít se světu. Brněnští radní včera schválili výpůjčku vodojemu na ulici Tvrdého příspěvkové organizaci TIC BRNO. Stejně jako tento, měly by se návštěvníkům otevřít v budoucnu i ostatní dva společně i se zahradou nad nimi.

„Každý z vodojemů je úplně jiný a to je unikátní. Jeden cihlový je možné zpřístupnit v omezeném režimu už nyní, do betonového a druhého cihlového s rovnou podlahou je potřeba vstupy pro veřejnost vybudovat, k čemuž dnes Rada města Brna udělala první krok. Prostor nad nimi plánujeme zpřístupnit jako malý park,“ popsal náměstek pro bytovou oblast a správu majetku Jiří Oliva. „Jsem přesvědčený, že to časem bude jedna z hlavních atrakcí města Brna,“ dodal.

Vodojemy budou sloužit filmařům i veřejnosti

Vodojem bude spravovat příspěvková organizace TIC BRNO, která za výpůjčku nebude muset městu platit. Prostory vodojemů bude organizace využívat k natáčení filmů a dokumentů Filmovou kanceláří Brno. Vodojemy budou ale občas otevřeny i veřejnosti. „Počítáme s tím, že termíny prvních prohlídek budou již nyní v červenci,“ doplnila ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Celkem měly tyto vodárenské objekty objem více než 20 tisíc kubických metrů a čerpala se do nich voda z úpravny v Pisárkách. Z provozu byly odstaveny až v roce 1997, od té doby jsou prázdné a zakonzervované. V roce 2019 Ministerstvo kultury prohlásilo soubor staveb „Historický vodárenský areál“ za kulturní památku.

Vodojemy pod Žlutým kopcem stojí na svém místě už od 19. století. Dechberoucí objekty mezi ulicemi Tvrdého a Tomeševou naprojektoval anglický stavitel Thomas Docwry.

Dva z vodojemů jsou postaveny z červených pálených cihel bez použití oceli, železobetonu nebo dřeva pro podpůrný systém, třetí vodojem z roku 1910 ale tvoří betonové nádrže. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hřivnák

Štítky Žlutý kopec, vodojem, film, tajemno, Brno, TIC Brno, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Skvostné tajemství pod Žlutým kopcem se otevírá veřejnosti. Vodojemy budou přístupné už od července  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.