Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město nabídne mladým párům startovací byty, největší šanci mají rodiny s dětmi

Město uvolnilo nové byty pro mladé páry a rodiny. Na Beethovenově, Mostecké a v Kohoutovicích tak bude k dispozici 15 bytů, které pak mladé rodiny obydlí. Nabídku startovacích bytů už město nabídlo, podat přihlášku je možné do konce července.

Mladí lidé do 35 let, kteří se chystají založit rodinu nebo si najít domov, dostanou od města startovací byty. O byt se může ucházet každý, kdo nepřekročil věkovou hranici, a nemá dohromady s partnerem společný příjem více než 58 tisíc. Na tři roky tak město pronajme zájemcům tyto startovací byty se sníženým nájemným, které by mělo být zhruba 62 korun na metr čtvereční. Mladým párům a rodinám tak chce Brno dát čas a možnost našetřit si prostředky na další bydlení.

Žadatelé musí splnit podmínky k získání startovacího bytu

Byty jsou v příjemných lokalitách, jeden z nich je například přímo v centru města na Beethovenově a má rozlohu 2+1. Další čtyři jednopokojové byty se uvolnily na Stamicově ulici v Kohoutovicích a deset zcela nových bytů je k dispozici na Mostecké ulici. 

Žadatelé musí splnit jisté podmínky, které rozhodnou o přidělení bydlení. Žádný z žadatelů například nesmí být majitelem rodinného domu ani bytu a musí mít české občanství nebo povolení k pobytu v ČR.

Rozhodovat pak bude město i podle kriterií, do jaké kategorie uchazeči patří. Největší šanci na úspěch budou mít právě mladé rodiny s dětmi, jako druzí dostanou možnost obydlet mětský byt sezdané či registrované páry. 

Mladé rodiny dostanou příspěvek na vybavení bytu

Město také díky sociálnímu fondu přispěje mladým rodinám na pořízení nového vybavení jako je lednice, pračka nebo nobá matrace. Z rozpočtu na něj chce vyčlenit 200 tisíc. Ty by mladým lidem mohly pomoci v zařizování společného domova. 

„Příspěvek v maximální výši 10 tisíc korun bude určen domácnostem, které nemohou čerpat dávku mimořádné okamžité pomoci prostřednictvím úřadu práce. Peníze jsou určeny do začátku bydlení v sociálních bytech a slouží k nákupu základního vybavení, například postelí, matrací či důležitých spotřebičů jako pračka a lednička,“ popsala primátorka Markéta Vaňková.

Ve Valchařské ulici by mělo vyrůst dalších 15 startovacích bytů

V roce 2019 začalo město také stavět nové startovací byty ve dvou bytových domech ve Valchařské ulici. Tady by mělo domov najít také 15 mladých rodin. Oba domy budou mít čtyři nadzemní podlaží a hotové by měly být v druhé polovině letošního roku. „V jednom vznikne šest bytů o velikosti 2+kk. V prvním nadzemním podlaží bude také vstupní hala, zázemí a tři parkovací místa,“ uvedl Radek Štěpánek z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

„Ve druhém a třetím patře budou dva byty o velikosti 3+kk a jeden byt o velikosti 2+1. Ve čtvrtém patře bude jeden byt o velikosti 3+kk, jeden byt 2+1 a jeden byt 2+kk,“ přiblížil Štěpánek.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto brno.cz

Štítky byt, město, Brno, mladé, rodiny, startovací byty, rodina, Ludwig van Beethoven, domov, bydlení, Radek Štěpánek, Markéta Vaňková, Úřad práce České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město nabídne mladým párům startovací byty, největší šanci mají rodiny s dětmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.