Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ve středu startuje první z dvanácti běžeckých závodů brněnského Triexpert Cupu

Tento týden poběží závodníci na atletickém okruhu VUT první ze série závodů poháru Triexpert Cup. Každou následující středu, po dobu jedenácti týdnů, bude následovat další trasa. Jejich délka a místo konání se různí.

Nebýt koronavirové pandemie, v tuto dobu by již běžci měli absolvováno několik závodů z této soutěže. Ta normálně začínala na jaře, letos ale byli organizátoři nuceni změnit své plány. „Hromadné akce byly zakázány, ale běžci pravidelný pohyb a nějaké výzvy stále potřebují,“ vysvětluje ředitel poháru Jan Huppert.

Vedení si podle něj situaci uvědomilo a snažilo se nabídnout sportovcům nějaké řešení. „Během měsíce se musel vymyslet koncept a komplet vše naprogramovat a zrealizovat,“ popisuje plánování Huppert. Akce se zdárně podařila, vedení přišlo s myšlenkou virtuálního Triexpert Cupu. Běžci individuálně absolvovali trať a svůj výsledek sdíleli s ostatními online.

Zpět ke společnému běhání

Virtuální pohár, kterého se zúčastnilo na dvě stovky lidí, je u konce. Soutěž se teď vrací do starých kolejí, rozšířená o řadu obměn, respektující vládní hygienická opatření. „Zajistili jsme do zázemí závodů fontánu s dezinfekcí. Pořadatelé budou vybaveni rouškami a rukavicemi,“ upřesňuje Huppert. Lidé také budou muset dodržovat větší rozestupy. I přes tyto úpravy je po běžecké odmlce závod vítaným zpestřením také pro pravidelného účastníka Jakuba Kociana.

„Celý pohár vnímám jako jednu velkou každo středeční společenskou událost,“ popisuje Kocian. Při běhání si našel tolik přátel, kteří se poháru účastní, že se ze všeho nejvíc těší na setkání s nimi. „Všichni se vzájemně podporujeme a fandíme si. Užívám si to,“ shrnuje dojmy. Závody jsou podle něj ale mnohdy nelítostným soubojem. „Soutěžíme o každou vteřinku a každou desetinu bodu do celkového hodnocení. Nikde jinde se člověk nepřinutí běžet na maximum, než právě na závodě,“ shrnuje nadšený běžec.

Soutěž vyhledává i student David Žigo. Závody pod jménem Triexpert Cup objevil minulý rok při studiu v Brně a zvládl dvě tratě. Letos jich má na kontě již více. „Tento rok jsem se při absenci závodů rozhodl absolvovat celý Virtuální Triexpert,“ říká Žigo. Kromě setkání s přáteli a možnosti zužitkovat úsilí při tréninku je podle něj lákadlem i samotná atmosféra. Ta je v každém detailu. „Ať už je to předstartovní nervozita, spousta lidí na startu nebo diváci při trati a v cíli. To je všechno to, přoč se na závody vždy vracíme,“ uzavírá.

Jak to celé začalo?

Běžecký pohár svou tradici píše od roku 1997. Zakladatel Jaroslav Kocourek tehdy akci uspořádal pro pár svých běžeckých přátel a v počtu sedmi absolvovali trať. Pod jménem Kocourkův běžecký pohár se akce konala do roku 2010. Poté ji převzal Brněnský klub běžeckých a sportovních aktivit, z.s., který jej organizuje dodnes pod názvem TRIEXPERT CUP.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky běh, sport, Triexpet cup, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve středu startuje první z dvanácti běžeckých závodů brněnského Triexpert Cupu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.