Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Organizace MAMMA HELP, která pomáhala pacientkám s rakovinou prsu, přišla o sponzory a končí

Mamma HELP, která funguje už dvacet let, letos končí. Organizace bezplatně pomáhala pacientkám zvládat rakovinu prsu formou individuálního poradenství a to prostřednictvím vyškolených terapeutek z řad vyléčených pacientek. Nyní ale kvůli krizi přišla o sponzory.

„Právě proto, že jsme všechny terapeutky prošly touto nemocí, jsme pacientky plně chápaly, rozuměly jsme jim a dokázaly jsme jim po psychické stránce pomoci,“ nastínila psychoterapeutka Marie Hermannová. 

I přes to, že organizace neměla nejlepší finanční zázemí, rozšířila svou působnost i do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové, Olomouce, Plzně, Přerova a Zlína. Všechna centra pracovala pod odbornou garancí špičkových lékařů, členů České onkologické společnosti CLS JEP.

Mamma HELP si během uplynulých 20 let nasbírala nespočet příznivců jak mezi odborníky, tak i mezi firmami, známými osobnostmi a také důvěru a podporu u státní správy i krajů či měst. Díky tomu také mohla fungovat, tito sympatizanti organizaci finančně podporovali. 

Rok 2019 byl rokem oslav 20ti letého úspěšného působení. Za 20 let organizace Mamma HELP evidovala ve svých centrech více než 80 000 klientek. I přesto však na konči června končí. 

Václav Pecha, zakladatel organizace, dle svých slov nečekal až tak hluboký propad. „Změna ekonomické situace a vyhlídky do nejbližší budoucnosti stačily k tomu, abychom si uvědomili, že společně s problémy, které průběžně již nějaký čas řešíme, je naše další působení značně ohroženo, i přes pracně vybudovanou pevnou pozici na „trhu“ pacientských organizací.“ uvádí.

Koronavirová krize zasáhla sponzory

„Po zralé úvaze, v podstatě proti své vlastní vůli nás, zakladatelů, jsme se rozhodli ukončit naši další činnost a organizaci Mamma HELP, z.s. k 30.červnu po 20 letech zrušit. Víme, že tento krok bude pro mnohé naše příznivce těžko pochopitelný, ale doufáme, že uvěří v čistotu našeho rozhodnutí.“ doplňuje Pecha.

Obrovskou ztrátu pocítí hlavně pacientky. Mamma HELP jim pomáhala překonávat těžké chvíle, když si nemocné ženy potřebovaly o svém problému promluvit, ale nechtěly tím zatěžovat rodinu. Právě proto často o nemoci nemluví vůbec. Mamma HELP pacientkám ale poskytovala pomoc nejen na jednotlivých sezeních, ale vracela je zpět do sebevědomého života například účinkováním na módních přehlídkách po úspěšně překonané chorobě. 

Novinkou loňského roku bylo speciální pivo Mamma BEER, první pivo pro ženy s rakovinou prsu, uvařené v Žateckém pivovaru a v lednu 2020 stihla ještě vyjít ve spolupráci s Mladou frontou knížka pro malé děti „O mamince, která si ostříhala vlásky“, která odpovídá na otázky, jak mluvit s dětmi o maminčině onkologickém onemocnění. Knížka je v běžné knižní distribuci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto repro foto ČT

Štítky rakovina, onemocnění, prsa, mamma help, sponzor, rakovina prsu, nemoc, Marie Mahlerová, Brno, České Budějovice, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, koronavirová krize, Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Organizace MAMMA HELP, která pomáhala pacientkám s rakovinou prsu, přišla o sponzory a končí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.