Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodinné farmě z Brna hrozí kvůli územnímu plánu zánik. Farmáři shání podpisy do petice

V návrhu nového územního plánu vede přes farmu Ráječek rodiny Sklenářových mimoúrovňová křižovatka. Její stavba by znamenala likvidaci farmy. Spolek Čisté Tuřany se rozhodl pomoci, potřebují ale minimálně 200 podpisů do úterních 16 hodin.

Existují další tři koncepty územního plánu (UP), které nevedou přes farmu Ráječek. Rodina Sklenářových zastává názor, že sice dostavba velkého městského okruhu je potřeba, ale ne přes jejich pole. Podle platného územního plánu jsou rezervovány pozemky na pravém břehu Svitavy, na kterých není zástavba rodinných domů.

Nejde nám o to zastavit rozvoj Brna nebo přesunou plánovanou stavbu do obytné zóny, ale o to poukázat, jakým způsobem ignoruje návrh ÚP původní zadaní,“ sdělil Matěj Sklenář. „Dosud s námi nikdo oficiálně ani neoficiálně nezačal jednat, získávání informací je složité. Úředníci nám řekli, že musíme počkat na nový návrh UP, až poté začít řešit naši budoucnost,“ dodal.

Čas na podpis už jen do úterý

Rodina prosí o pomoc všechny lidi s trvalým bydlištěm v Brno-město. „Prosíme vás o tisk podpisového archu, jeho podepsání a následné naskenování a zaslání emailem na adresu: obchod@farmarajecek.cz do úterních 16 hodin,“ uvedla rodina Sklenářových na facebookové stránce Farmy Ráječek. Dokument můžete podepsat i na Farmářské prodejně. Já se určitě v úterý stavím. Nakupuji tam často a nerada bych, aby farma zanikla,“ řekla jedna z pravidelných zákazníků Marie Světlíková.

Pole rodina obdělává už několik generací

Na polích na Ráječku hospodaří Sklenářovi od roku 1930. Během posledních 23 let vybudovali farmu, která produkuje potraviny nejenom pro Brno a blízké okolí, ale také v plné sezóně zaměstnává 70 lidí. Nově otevřeli Farmářskou prodejnu na Ráječku, kterou navštíví až 10 tisíc lidí měsíčně.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Farma Ráječek

Štítky farma ráječek, územní plán, petice, statek, Brno, rodina, Svitavy, Silnice I/42

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodinné farmě z Brna hrozí kvůli územnímu plánu zánik. Farmáři shání podpisy do petice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.