Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Víc než stovka lidí v Brně demonstrovala za Black Lives Matters. “Slušní lidé” na ně dělali opičí skřeky

Okolo 130 mladých lidí se sešlo na brněnském Dominikánské, náměstí, aby s transparenty vyjádřili solidaritu černošské komunitě v USA. Tuto událost narušilo asi padesát příznivců hnutí Slušní lidé, kteří na shromážděné lidi házeli rajčata a předváděli opičí skřeky.

Shromáždění začalo krátce po 16:00. "Akci jsme uspořádali, abychom projevili solidaritu menšinám, vyjádřili náš nesouhlas s rasismem. Pozvali jsme si proto několik mluvčích, hovořili o tom, jak se jim tady žije jako příslušníkům menšin," řekla ČTK za pořadatele studentka Masarykovy univerzity Alice Minářová.

Na místě vystoupilo se svými projevy několik lidí, někteří i v angličtině, k vidění byly transparenty s nápisy jako „Ahoj, nebuď rasista, dík", nebo „Colour is not a crime".

Shromáždění narušili Slušní lidé

Ke shromáždění se na opačnou stranu náměstí začali zanedlouho přidávat příznivci hnutí Slušní lidé, kteří v květnu 2018 v brněnském divadle přerušili kontroverzní divadelní hru Naše násilí a vaše násilí. Pískotem či bučením přerušovali  projevy, skandovali například „Čechy Čechům" a vydávali opičí skřeky.

"Bojujeme za normální slušný svět. Proto jsme tady. Nepodporujeme nějakého kriminálníka z druhého konce světa, to je celé. Záleží na všech životech, ne jen na černých. Tady stojí skupinka bílých lidí, podle mě jsou rasisti tady tihle, ne my," řekl ČTK předseda hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica.

Shromáždění skončilo zhruba po hodině, oba tábory se poté rozešly

Událost se pořádala ze solidarity s příznivci hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží), které v USA rozjelo protesty po květnové smrti George Floyda, kterého při zatýkání zabil policista Chauvin tím, že mu osm minut klečel na krku. Floyd policistu prosil, ať přestane a naříkal, že nemůže dýchat, ani tak ale policista. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slušní lidé

Štítky Brno, Dominikánské náměstí, Slušní lidé, Black Lives Matters, USA, rasismus, George Floyd, Masarykova univerzita, Black Lives Matter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Víc než stovka lidí v Brně demonstrovala za Black Lives Matters. “Slušní lidé” na ně dělali opičí skřeky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.