Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Osmiletý Adam se zraněný dostal z auta, aby zachránil život svému kamarádovi a jeho mamince po autohavárii

Dva týdny zpět vyjelo auto s tříčlennou posádkou nedaleko Deblína ze silnice a skončilo v lese. Vůz řídila mladá řidička, která měla na zadních sedadlech dva školáky. Jedním z nich byl právě Adam, který ihned po nehodě zadním oknem vylezl ven. Chtěl zavolat pomoc, ale nikde nemohl najít svůj mobil, vydal se proto rychle pro pomoc. Pouze s jednou obutou botou se prodíral ostružiním, než se dostal na silnici, aby zavolal pomoc.

Po cestě naštěstí právě projížděla paní Kristýna, která si všimla, že se na místě pravděpodobně něco stalo. „V lese za Deblínem si manžel všiml nečistot nebo stop na silnici a myslím, že tak po 200 metrech jsme viděli u silnice Adama, jak se úporně snaží nás zastavit. Stál na kraji silnice a mával. Zastavili jsme. Vyběhla jsem z auta, zeptala se, co se stalo. Řekl, že měli autonehodu. Posadila jsem ho do auta. Hned hlásil, že je tam kamarád s maminkou a že dostali smyk a auto se i převracelo, hned jsme volali záchranné složky,“ popsala. 

Okamžitě zavolala pomoc a na záchranu jim přijely dvě hasičská auta. Po příjezdu si posádky všimly, že situace je skutečně vážná. Oba zraněné museli hasiči vyprošťovat pomocí hydraulického zařízení celých 15 minut. Poté přijela i sanitka, která všechny tři účastníky autonehody odvezla do nemocnice. 

Kdyby se osmiletý Adam nedostal na silnici, pravděpodobně by scénář události neměl tak šťastný konec. „Věděl jsem, že nemůžu zůstat sedět v autě… že musím sehnat pomoc. Měl jsem strach o kamaráda a jeho maminku.“ popsal skromně malý hrdina. 

Svojí obdivuhodnou houževnatostí a odvahou přispěl k rychlému příjezdu záchranných složek. Hasiči a záchranáři mu proto dnes poděkovali. Kromě drobných dárků dostal Adam také medaili a hasičskou přilbu. Prohlédl si techniku hasičů i záchranářů a celou hasičskou stanici. Od starosty obce Svatoslav pana Františka Woppata obdržel Adam pamětní list.

Čas od času se setkáváme s lidmi, kteří jsou v pravou chvíli na pravém místě a navíc dokáží udělat to správné rozhodnutí. Málokdy se však jedná o osmiletého chlapce.“ uvádí na svých stránkách hasiči Jihomoravského kraje. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hzs jmk

Štítky hrdina, Adam, hasiči, havárie, jmk, silnice, Deblín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osmiletý Adam se zraněný dostal z auta, aby zachránil život svému kamarádovi a jeho mamince po autohavárii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.