Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská firma testuje samořídící rozvážkové auto

Firma BringAuto, jejíž vývojáři se společně se sesterskou firmou Roboauto několik let podílejí na vývoji autonomně řízeného auta, začala testovat auto, které rozváží zásilky koncovému zákazníkovi. Jde o elektrovůz, jehož součástí je 22 různě velkých boxů a zákazník se nemusí setkat s řidičem, protože si zásilku vyzvedne zadáním kódu a poté se mu otevře box.

V autě zatím kvůli zákonům musí sedět člověk

Konečným cílem vývoje je na dálku řízené auto, které by takto rozváželo zásilky po městě, aniž by bylo potřeba řidiče. „Systémy pro poloautonomní řízení už máme a chystáme se je v nejbližší době testovat v uzavřených areálech," řekla  Andrea Najvárková z brněnského start-upu I kdyby však byly testy úspěšné, zatím použití v ulicích neumožňuje legislativa, v autě musí sedět člověk.

Auto využívá podvozku a technologie od firmy TPC Industry z Vrbičan na Litoměřicku. „Zatím auto a službu testujeme ve spolupráci s restaurací, takže rozvážíme obědy. Jednáme i s provozovateli internetových obchodů, kteří by mohli doručovat zásilky. Navíc lze přepravovat balíčky různé velikosti, protože boxy jsou různě velké," popsala Najvárková.

Auto už jezdí po Brně

Předpokládá, že zvláště po epidemii covidu-19 by lidé mohli přivítat možnost vyzvednout si různé typy zásilek bez kontaktu s jiným člověkem. Součástí služby je informování zákazníka pomocí tří SMS. „Jednu dostane ráno s předpokládaným časem dodání, pak deset minut před dodáním včetně kódu a třetí při zastavení auta před domem. Pak jen zadá kód a převezme si balíček. Zatím to funguje a můžeme mluvit i o úspoře času proti klasické rozvážkové službě," řekla Najvárková. Zatím jezdí auto zkušebně v Brně a firma zvažuje, jestli je nezkusí testovat i v Praze.

V dubnu firma také uvažovala, že podvozek využije k tomu, aby udělala nástavbu, která bude zajišťovat dezinfekci prostor a povrchů. Dálkově řízený robot měl dezinfikovat stěny až do výšky dvou metrů a nahradil by činnost člověka. „Bohužel se nám ale nepodařilo získat dotaci a z vlastních zdrojů nejsme schopni robota postavit a provozovat," řekla Najvárková. Cena tzv. sprayera měla činit zhruba milion korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BringAuto

Štítky BringAuto, rozvážka, zásilka, samořídící auto, Brno, okres Litoměřice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská firma testuje samořídící rozvážkové auto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.