Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Janáčkovo kulturní centrum je o krok blíž k realizaci, město získalo stavební povolení

Dlouho očekávaný koncertní sál, který bude stát v centru města, je zase blíž k realizaci. Město získalo stavební povolení navazující na již vybudované podzemní garáže. Budoucí návštěvníci Janáčkova kulturního centra se mohou těšit na sál s dokonalou akustikou a kavárnou.

„Projekt Janáčkova kulturního centra osobně považuji za jednu ze stěžejních věcí, na kterou se chceme v rámci našeho volebního období soustředit. Získáním stavebního povolení se otevřela cesta k dalším fázím přípravy a přiblížilo se to, na co naše město i region čeká dlouhá léta – že se od vizualizací a administrativy přejde k samotné stavbě. Doufám, že vše bude probíhat bez komplikací a že nejpozději na jaře 2022 zahájíme stavební práce,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková.

„Brněnská filharmonie patří dlouhodobě k výkladní skříni brněnské kultury a je důležitým článkem pestré hudební mozaiky, která Brnu přinesla titul Kreativní město hudby. Na pódium Besedního domu, který představuje její sídlo, se ale orchestr v plném obsazení – což je více než sto lidí – ani nevejde. Důstojný koncertní sál proto považuji za naprostou prioritu a nejdůležitější kulturní investici města v současné dekádě,“ poznamenal náměstek pro kulturu Tomáš Koláčný.  

Podle radního pro majetek Róberta Čumy by mohl nastat problém kvůli blízké trafostanici hotelu International, kterou se město snaží získat a odstranit už 15 let. Momentálně se Brnu podařilo s majiteli dohodnout na majetkové vypořádání, ve kterém se momentálně ladí technické detaily.

Na sál Brno dostane dotaci 600 milionů od státu

„V úterý jsme si u ministra Zaorálka potvrdili, že stát i přes úsporná opatření stále počítá se spolufinancováním projektu ve výši 600 milionů korun. Dokumentace pro provedení stavby by měla být hotová za 11 měsíců. V průběhu letošního roku dále vznikne pod vedením světově uznávaného akustika Yasuhisy Toyoty akustický model sálu, který bude do prováděcí dokumentace zakomponován. Následně vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele,“ doplnil radní pro kulturu Marek Fišer.

Nový sál bude mít šest pater nad zemí a podzemní parkoviště pro 170-180 parkovacích míst. Z garáží se pak bude dát vystoupit přímo do vstupní haly. Krom samotného koncertního sálu s hledištěm pro 1100 až 1200 lidí bude pro návštěvníky k dispozici také kavárna. V zázemí pak hudebníci najdou ladírny, nahrávací studio, zkušebny, sklady a další místnosti pro personál.

„O tom, jak citelně Filharmonii Brno a jejím posluchačům chybí sál odpovídající kvality a kapacity, svědčí, že projekt má dlouhodobou podporu vedení města napříč spektrem politických stran. Po letech příprav, které takto náročná stavba vyžaduje, jsme se dostali do fáze, kdy je doslova na dohled,“ připojila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Nová koncertní síň vyroste na rohu Besední a Veselé. Před ní vznikne nové prostranství, které městská část Brno-střed doporučila pojmenovat náměstí Ludvíka Kundery – po brněnském klavíristovi a muzikologovi, žákovi Leoše Janáčka a prvním rektorovi Janáčkovy akademie múzických umění. Návrh schválili brněnští radní a příští týden se jím budou zabývat zastupitelé.

Stavba byla z finančních důvodů rozdělena na dvě etapy

Vedení statutárního města Brna se k výstavbě koncertního sálu přihlásilo už v programovém prohlášení Rady města Brna pro volební období 1998 až 2002. V roce 2002 byla vyhlášena otevřená veřejná mezinárodní architektonická soutěž. Z 80 účastníků vybrala mezinárodní porota jednomyslně návrh autorů Jakuba Havlase, Jana Hájka a Pavla Joby z Atelieru M1 architekti. 

Celý projekt byl z finančních důvodů rozdělen na dvě etapy, nejdříve se vybudovalo třípatrové podzemní garáže a nyní se začne stavit samotné Janáčkovo kulturní centrum.

Stavební povolení pro I. etapu bylo vydáno v roce 2014 a stavba byla zahájena v únoru 2015. Investorem jsou Brněnské komunikace (dále BKOM). V současné době je dokončena hrubá stavba. Dokončení je plánováno s dokončením stavby II. etapy.

V roce 2018 byla podepsána smlouva o zpracování projektové dokumentace a o výkonu autorského dozoru s týmem ve složení Tomasz Konior (generální projektant), Yasuhisa Toyota (hlavní akustik) a Petr Hrůša (projektant stavební části).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno.cz | Zdroj S použitím TZ

Štítky Brno, koncertní sál, povolení, hudba, kulturní dům, Leoš Janáček, stavební povolení, koncertní síň, Toyota, Markéta Vaňková, Besední dům, Jan Hájek, Lubomír Zaorálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janáčkovo kulturní centrum je o krok blíž k realizaci, město získalo stavební povolení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.