Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pandemie koronaviru zastavila růst ceny nájmů v Brně

Růst cen nájemného v Brně se v letošním prvním čtvrtletí kvůli pandemii koronaviru zastavil. Do té doby ceny nájemného rostly kvůli nedostatku a vysokým cenám bytů, které jsou v Brně na prodej. A nedostatek je i bytů k pronájmu. Vyplývá to z analýzy portálu Ideálnínájemce.cz, který se zabývá pronajímáním bytů a ceny dlouhodobě sleduje.

Ceny dlouhodobých nájmů v Brně rostly až do prvního čtvrtletí letošního roku. Na uzavření hranic a další opatření proti šíření koronaviru ale nezareagovaly propadem jako ceny nájmů v Praze, i když mírný pokles v dubnu a květnu je patrný.

„Zatímco v Praze zavládla po výpadku krátkodobých pronájmů na trhu nájemního bydlení panika, Brno si zatím drží ceny dlouhodobých nájmů na stabilních hladinách. Dočasný výpadek krátkodobých nájmů typu Airbnb místní trh tolik neovlivnil," uvedl Martin Březina ze společnosti UlovDomov.cz, která portál provozuje.

Za poslední měsíc v Brně mírně zlevnila nejžádanější dispozice 2+kk, od vypuknutí pandemie přibližně o 900 korun na průměrných 13.100 korun měsíčně. Byly 2+1 se ale pronajímaly za srovnatelné ceny jako před vyhlášením nouzového stavu, průměrnou hladinu cen stejnou jako v roce 2019 si zachovaly i jednopokojové byty a garsonky, byty 3+1 dokonce mírně zdražily.

Podle počtu inzerátů s nabídkami bytů k pronájmu se na brněnském trhu krize nekoná. „Počty zveřejněných inzerátů jsou důležitým ukazatelem turbulence na trhu s nájemními byty. Tento trend je nejsilnější v centru Prahy a u dispozice 2+kk, kde jen za poslední měsíc přibylo 417 nových nabídek. V Brně evidujeme u dispozic 1+1, 1+kk, 2+1 a 2+kk za uplynulý měsíc dohromady 264 nových nabídek, z toho konkrétně u kategorie 2+kk 78 nabídek. Je to tedy výrazně méně než v Praze, ale stejně jako tam platí, že tyto dispozice představují až 90 procent bytů, které se aktuálně inzerují," dodal Březina.

Autoři | Foto Archiweb

Štítky ČR, byty, nájemné, Brno, pandemie covidu-19, Praha, Airbnb, Březina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie koronaviru zastavila růst ceny nájmů v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.