Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budova Tesca na Dornychu půjde k zemi do dvou let

S demolicí obchodní domu na Dornychu v Brně chce společnost Crestyl začít v roce 2022. Následně plánuje stavbu nových domů. Vznikne jich šest a mezi nimi bude zakryté náměstí. Na rušném místě vedle vlakového nádraží budou byty, kanceláře, obchody, restaurace a další služby. O záměrech informoval developer již dříve, nyní podle dokumentu na Informačním portálu EIA zažádal o posouzení vlivů stavby na životní prostředí.

Bytové jednotky, stovky parkovacích míst a park

Obchodní dům, jehož hlavním nájemcem byl dlouhodobě řetězec Tesco, je původní Prior z doby socialismu. Developer místo něj plánuje šest domů se třemi podzemními podlažími, nejvyšší z domů bude mít osm nadzemních podlaží. Podzemí bude sloužit převážně parkování, vejde se do něj 771 aut.

Developer také předpokládá, že novostavbou se místo výrazně zkultivuje a zpřehlední a ubude drobné kriminality, protože okolí obchodního domu přitahuje například bezdomovce a další problémové skupiny.

V západní části dvouapůlhektarového pozemku vznikne také parčík. Jde o územní rezervu pro případnou stavbu budoucího severojižního kolejového diametru, tedy podzemní železnice.

Dynamická proměna Dornychu

Oblast jižně od hlavního nádraží se v posledních 20 letech intenzivně rozvíjí a přestavuje. Aktuálně CTP dokončuje administrativní komplex Vlněna na místě bývalé textilní továrny, na místě bývalého hotelu Metropol, kde je řadu let jen pláň, má vzniknout nový hotel.

Jen o pár metrů jižněji vznikl Dorn, což je výškový, převážně kancelářský dům, v sousedství je také nákupní centrum Vaňkovka. Město také v posledních dvou letech přestavuje ulici Dornych a Plotní, přesunuje tramvajové koleje do Plotní ulice a také má letos skončit modernizace autobusového nádraží na Zvonařce.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CIJ Europe

Štítky Tesco, Crestyl, investor, budovy, rekonstrukce, stavba, dornych, dům, obchodní dům, Brno, CTP, Vaňkovka, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova Tesca na Dornychu půjde k zemi do dvou let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.