Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Peníze pro OSVČ půjdou částečně z obecních rozpočtů. Brno a tisíc moravských obcí podepsalo petici

Česká vláda slíbila osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) plošnou finanční podporu jako náhradu za škody způsobené opatřebními proti koronaviru. Finance na kompenzace však částečně půjdou z městských pokladen. Proti tomu bojují města a obce po celé republice. Protestní petici za jihomoravské obce, pod kterou se podepsalo i Brno, odevzdal v pondělí starosta Velatic na Brněnsku Jan Grolich (KDU-ČSL). Petice za týden nasbírala přes 1000 podpisů představitelů obcí. Brno by mohlo přijít kvůli kompenzacím až o půl miliardy, kraj asi o 400 milionů.

Grolich petici poslal na Úřad vlády ČR i ministerstvu financí. „Je důležité, aby v úterý byla schválena verze zákona včetně pozměňovacího návrhu ze Senátu, aby kompenzace nebyly hrazeny z obecních a krajských rozpočtů, což by představovalo citelné zásahy," uvedl Grolich.

Malá vesnička přijde o peníze na chodníky

Podle něj by například Velatice přišly v rozpočtu o 400.000 korun, podle webu obce mají na letošní rok schválený rozpočet 14 milionů korun. „Jsou to peníze například na zeleň, na chodníky. Další obce by přišly o miliony korun," řekl Grolich. Brno může mít kvůli koronaviru propad v příjmech kolem 1,5 miliardy, další půl miliardy by mohlo ztratit kvůli kompenzacím. Už dříve to řekla primátorka Brna Markéta Vaňková. Brno už minulý týden petici podpořilo.

Třetinu kompenzací zaplatí obce a kraje

Města by se měla na kompenzacích podílet podle návrhu třetinou. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už dříve uvedla v dopise Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv informaci, že vyplácení příspěvku OSVČ a malým společnostem s ručením omezením vyjde na 39,5 miliardy korun, přičemž na státní rozpočet bude dopad 26 miliard, na obce skoro 10 miliard a na kraje 3,5 miliardy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky kompenzace, OSVČ, Brno, obce, města, petice, stát, rozpočet, Jan Grolich, Velatice, KDU-ČSL, Vláda ČR, Brněnsko, Úřad vlády České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peníze pro OSVČ půjdou částečně z obecních rozpočtů. Brno a tisíc moravských obcí podepsalo petici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.