Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nejlepší prevence proti koronaviru? Když děti na táboře stráví týden či dva v lese, říká brněnský ředitel

Středisko volného času Lužánky v Brně chystá na léto 48 pobytových táborů, tedy stejně jako loni. Zájem je velký, většina míst je už zaplněna. Uvedl to ředitel střediska Jan Ondroušek. Podle něj je pobyt v lese pro děti nejlepší prevencí proti šíření nemoci covidu-19. Na táborech ale bude nutná větší dezinfekce prostor. Ondroušek také věří, že se postupem času situace uklidní a tábory se uskuteční bez problémů, pouze budou zvýšené hygienické požadavky.

Středisko už má delší dobu vypsané tábory, které děti tráví ve stanech, chatkách nebo jiných zařízeních v různých koutech České republiky. „Zájemci se hlásí třeba i v lednu. Máme už skoro plno, ale ještě se najdou volná místa pro ty, kteří se rozhodují až na poslední chvíli. Zaznamenali jsme pouze pár jedinců, kteří tábor odhlásili," uvedl Ondroušek.

V plánu je 48 táborů, kam jezdí v průměru 50 dětí, celkem tedy asi 2500. „Největší změna bude v tom, že si pronajmeme autobusy z místa pobytu. Nyní jsme to dělali tak, že náš autobus přivezl skupinu na začátek turnusu a vzal zpátky skupinu, která končila. Tam by ale nebyl prostor na větší dezinfekci," uvedl Ondroušek.

Nejlepší prevence? Když děcka týden nevylezou z lesa

Omezí se ale návštěvy nebo výlety do blízkých měst. „Myslím, že se během června situace uklidní a vše proběhne bez problémů za zvýšených hygienických opatření. U pobytových táborů si navíc myslím že je to nejlepší prevence, když jsou děcka týden nebo dva v lese a s nikým mimo tábor se nepotkají," řekl Ondroušek.

Středisko nabízí i příměstské tábory, plánuje jich přes 200. Podle Ondrouška je ale potřeba vše promyslet, protože děti chodí například na koupaliště, do kulturních organizací a podobně. „Budeme muset přizpůsobit program. Řešit musíme i stravování, což je hygienicky riziková záležitost. Budeme to muset rozmělnit a omezit shlukování lidí," dodal Ondroušek.

Tábory pro nejvýše 300 lidí mohou být od 27. června za zpřísněných hygienických opatření. Pokud bude příznivý epidemiologický vývoj, mohl by se počet zvýšit až na 500. U stanových táborů by měl být počet 100. Mimo tábor by děti měly nosit roušky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky tábor, prevence, koronavirus, les, Brno, Lužánky, Česko, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepší prevence proti koronaviru? Když děti na táboře stráví týden či dva v lese, říká brněnský ředitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.