Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lesníci prosvětlili lesy. Pod Pálavu se díky tomu vrátili vzácní motýli

S pozitivní zprávou přišli ochranáři Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR). Díky změně hospodaření v lese se do obory pod Pálavou vrátili vzácní motýli. Ukázalo to sčítání v oboře Bulhary v Milovickém lese. Z iniciativy pálavské AOPK ČR se totiž část zdejších lesních porostů výrazně prosvětlila. Právě takové lesy jasoňům vyhovují.

„S LČR se nám nyní podařilo domluvit, že se v místech, které navazuje na plochu obývanou posledními jasoni, prokácely hustší lesní porosty, vyřezaly keře a vytvořily migrační koridory. Výsledkem je světlý parkový les, který motýlům vyhovuje. Letos jsme tu napočítali odhadem 100–120 poletujících zvířat. Je vidět, že když se chce, je možné se domluvit na řešení, které funguje,“ uvedl Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vedoucí Správy CHKO Pálava.

Vzácní motýli v minulosti téměř vymizeli

Právě dlouhodobý způsob hospodaření státního podniku Lesy ČR v oboře Bulhary vedl k tomu, že druhy motýlů, vázané na světlé lesy, tady během posledních let prakticky vymizely. V loňském roce se už podařilo jasoně dymnivkového prokázat jen na jediném místě, kde poletovalo nejvýše 34 jedinců. V oboře chovaná zvířata totiž les kompletně vypasou, takže tu jasoni nemají dostatek potravy a úkrytů. Neprospívá jim ani frézování pasek určených k zalesnění a těžba pomocí obnovních bloků. LČR za tento způsob hospodaření dlouhodobě čelí kritice.

„Samozřejmě ještě není vyhráno, ale je jasně vidět, že řešení existuje. Tím je jednoznačně taková úprava hospodaření, které bude zdejším vzácným druhům rostlin a živočichů vyhovovat. Osud jasoně dymnivkového je tak především v rukou místních lesních hospodářů. Ideální příležitost ke změně přístupu se nabízí právě nyní, kdy se projednává nový lesní hospodářský plán pro Lesní hospodářský celek Židlochovice,“ uzavírá Jiří Kmet.

Jasoň dymnivkový je motýlem typickým pro tzv. světlé lesy, tedy ten typ prostředí, který z území České republiky během posledních desetiletí téměř vymizel. „Souvisí to s opuštěním tradičních způsobů hospodaření, jakými bylo třeba pařezení, a jejich náhradou tzv. moderním lesnictvím," uvedla v tiskové zprávě Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Spolu se světlými lesy mizí i druhy na ně vázané, v Milovickém lese například před desetiletími vyhynuly další druhy lesních motýlů, např. okáč jílkový nebo hnědásek osikový. „Je tedy zřejmé, že způsob hospodaření v lesích je pro přežití těchto organismů zcela zásadní," dodala Šůlová.

Přemnožení zvěře způsobuje úbyt vzácných rostlin

Na stepních enklávách v oboře Bulhary na jaře rozkvetly hlaváčky. Kromě nich tam však nerozkvetlo téměř nic jiného. Hlaváčky přežívají podle odborníků extrémní tlak oborní zvěře jen díky své jedovatosti. Ostatní lesostepní druhy z obory nenávratně mizí kvůli přezvěření. „Pokud se hospodaření nezmění, budou brzy hlaváčky jedinou připomínkou zašlé slávy kdysi bohaté lokality plné vzácných organismů," uzavírá Šůlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pálava, motýli, Jasoň dymnivkový, les, Pavlovské vrchy, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Bulhary, Lesy České republiky, Česko, Milovický les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci prosvětlili lesy. Pod Pálavu se díky tomu vrátili vzácní motýli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.