Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brňané budou moci od léta popíjet beztrestně alkohol v parcích

Posedět na lavičce v parku nebo na náměstí v centru Brna s pivem nebo jiným alkoholickým nápojem už od konce května nebude zakázané. Brněnští zastupitelé na svém dnešním zasedání schválili uvolnění vyhlášky, která v Brně omezuje pití alkoholu na veřejnosti.

Návrh minulý týden schválili brněnští radní, chtějí tak zpříjemnit lidem léto strávené ve městě. Zákaz popíjení alkoholu tak nebude platit v parcích a lesoparcích, výjimkou je pouze okolí dětských hřišť a pískovišť.

Zrušený je zákaz konzumace alkoholu mimo restaurační zahrádky na Jakubském náměstí, Dominikánském náměstí, Zelném trhu a v části Františkánské ulice označované jako Římské náměstí. Právě na těchto místech se lidé v okolí zahrádek často shlukovali, provozovatelé to řešili různými dočasnými výjimkami.

Naopak nadále zůstane konzumace alkoholu zakázaná například v parku před Janáčkovým divadlem, v parcích v okolí kostelů nebo ve vnitroblocích obytných domů.

„Jít si v létě sednout do parku na čerstvý vzduch s přáteli a plechovkou dobře vychlazeného piva je v civilizovaném světě naprosto normální a přirozené. Brněnská protialkoholní vyhláška to však již deset let zakazuje," uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Zastupitelé v souvislosti s vyhláškou debatovali zejména o tom, zda její uvolnění neumožní zároveň zneužívání a nepřinese problém s opilci v centru města. Radní ale argumentovali tím, že strážníci i policisté mají pro postihování nepatřičného chování k dispozici i jiné vyhlášky či zákony.

Nakonec pro změnu vyhlášky hlasovalo 46 zastupitelů, tedy většina z celkem 55 zastupitelů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, alkohol, Brno, léto, Janáčkovo divadlo, Zelný trh (Brno), Tomáš Koláčný, Římské náměstí, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané budou moci od léta popíjet beztrestně alkohol v parcích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.