Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kde se nechat otestovat? Brňané vyvinuli mapu odběrových míst pro testování na koronavirus

Brněnské science centrum Vida! vytvořilo pro ministerstvo zdravotnictví interaktivní mapu odběrových míst pro testování na novou nemoc covid-19. Uživatelé zjistí také to, zda odběrové místo přijímá samoplátce, případně jestli se tam dá vjet autem. Přesnou polohu lze zobrazit v aplikaci Mapy.cz.

„V seznamu, který jsem našel na webu ministerstva, byly jen obecné adresy odběrových míst. Často se jednalo o rozlehlé nemocniční areály. Napadlo mě, že by lidem pomohlo, kdyby přesně věděli, kudy mají vejít a kde přesně odběrové místo najdou. V době šíření onemocnění nechce nikdo v nemocnicích bloudit příliš dlouho," uvedl Sven Dražan, manažer programu science centra.

Brňané mapu ministerstvu sami nabídli 

Protože je Dražan vzděláním informatik a věděl, že může zapojit kolegy, oslovil ministerstvo zdravotnictví s nabídkou na rozšíření a doplnění mapy. Ministerstvo souhlasilo, a tak během 14 dní vznikla webová stránka, na níž zájemci najdou vše důležité o odběrových místech po celém Česku.

„Především to jsou přesné GPS souřadnice odběrových míst. Navíc jsme doplnili všechny aktivní prolinky na weby institucí, kde odběry zajišťují. Lidé tak rychle najdou potřebné aktuální informace například o změnách v otevírací době. K většině míst jsme vložili i orientační plánky budov," doplnil Dražan.

Pokusy na doma a výroba ochranných štítů na 3D tiskárnách

Zábavní vědecký park Vida! je pro veřejnost uzavřený od 11. března. Otevírat bude zřejmě až 25. května. I v době nucené přestávky však centrum vyvíjí aktivitu. Pracovníci připravují pro děti i dospělé pokusy na doma, natáčí populárně-vědecká videa, nabízí příměstské tábory dětem rodičů zdravotníků a dalších nezbytných profesí, šijí roušky, na 3D tiskárně vyráběli držáky na štíty. Rozšířená mapa je podle ředitele Lukáše Richtera další ukázkou, že centrum může být pro veřejnost díky chytrým nápadům užitečné i v době uzavření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky testování, mapa, vida centrum, Brno, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vida, Lukáš Richter, VIDA! science centrum, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se nechat otestovat? Brňané vyvinuli mapu odběrových míst pro testování na koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.