Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dobrovolníci rozvezli brněnským seniorům dvacet tisíc obědů. Odměnou jim byl hlavně vděk a úsměvy, nyní se vrací ke své běžné práci

Stovky dobrovolníků, několik tisíc seniorů a zhruba dvacet tisíc obědů. Taková je bilance iniciativy Pomáháme si 2020, která od poloviny března zajišťovala obědy zdarma pro seniory napříč Brnem. S uvolněním vládních opatření se uvolní i intenzita pomoci. Dobrovolníci se postupně vrací ke svým běžným zaměstnáním, restaurace a hotely pomalu obnovují “předkoronavirový” provoz. Přesto je iniciativa stále aktivní. Každý den rozveze 350 obědů, a to především sociálně slabým a pohybově handicapovaným seniorům.

Za iniciativou Pomáháme si 2020 stojí brněnský advokát Zdeněk Joukl a kolektiv několika restaurací v čele s hotelem Grand, kde měla iniciativa sídlo a jehož zaměstnanci zařizovali celou rozsáhlou operativu.

Sponzoři umožnili obědy za dva a půl milionu

„V první řadě je na místě poděkovat ohromnému množství dobrovolníků, kteří pomáhali ve svém volném čase a na své náklady,” uvedl Joukl. „A pak samozřejmě všem zapojeným resturacím, které vařily pro seniory stovky obědů denně, a sponzorům, bez kterých by se akce nedala finančně utáhnout,” dodal Joukl, podle kterého umoznili sponzoři obědy dohromady za dva a půl milionu korun. 

Devět set obědů denně, stovky dobrovolníků, jedenáct tisíc telefonátů

Iniciativa Pomáháme si 2020 zajistila pro brněnské seniory od poloviny března, kdy spustila provoz, zhruba 20 tisíc jídel. Necelých pět tisíc jídel navíc putovalo i pro jihomoravské záchranné složky „V praxi to fungovalo tak, že se senioři telefonicky objednávali den předem. Každý den jsme tak museli vyřizovat stovky telefonátů,” prozradil organizátor z hotelu Grand Miroslav Géduš. „Bohužel, ne na každého se vždy dostalo. Poptávka po obědech byla vyšší, než jsme byli schopni uvařit a rozvést,” dodal.

Podle Géduše se do akce zapojilo 11 hotelů a restaurací, od Grandu vyjelo dohromady 730 aut a zapojil se téměř dvojnásobný počet dobrovolníků. „K tomu jsme vyřídili 11 tisíc telefonických hovorů a rozdali přes tisíc roušek, které nám darovali partneři,” vypočítal Géduš.

Nebylo to jen o dobrém pocitu, pomoc byla opravdu potřeba, shodují se dobrovolníci

Jedním ze zapojených dobrovolníků byl i podnikatel Robert z Brna. „Kvůli opatřením jsem zprvu neměl moc co na práci a chtěl jsem přispět k nějaké opravdu užitečné pomoci,” svěřil se. „Hned  první den mi ukázal, jak moc je ta pomoc pro velkou část těch lidí opravdu důležitá. A že by pro ně asi podobná pomoc byla důležitá vlastně i za normálních podmínek,” dodal.

Zapojila se i mladá studentka JAMU Nikola. „Nebylo to jen o dobrém pocitu. Když jsem viděla, že to má smysl a některým seniorům, kteří špatně chodí nebo jsou nemocní, to pomůže, tak jsem za to byla velmi ráda,” prohlásila.

Největší odměnou nám byl vděk a úsměvy seniorů

Jednou z nejaktivnějších dobrovolnic pak byla advokátka Tereza, která poprvé za volant s obědy za zády sedla hned druhý den iniciativy a od té doby nevynechala. „Celá nastalá  situace ohledně pandemie mě hrozně štvala a měla jsem potřebu s tím nějak osobně bojovat,” svěřila se.

„Neumím šít roušky, ale umím řídit. V době, kdy žijeme v určitém vzduchoprázdnu, nabízelo toto dobrovolničení člověku alespoň nějakou rutinu. Má to smysl a navíc to přináší ohromné množství drobných radostí každý den,” dodala Tereza. 

Řidiči jezdili na vlastní náklady, senioři měli obědy zcela zdarma. Přesto se dobrovolníci často dočkali drobných odměn. „Jedna paní se mně pořád snažila dát nějaké to drobné, nechtěl jsem a jí to mrzelo. O to větší pak měla radost, když jsem po Velikonocích s vděkem přijal aspoň velikonoční vajíčko,” usmívá se Robert. 

„Občas mi nabízeli nějaké drobnosti. Největší radost mi však udělal úsměv a vděk seniorů, se kterými člověk po pár jízdách naváže kamarádský vztah,” dodává Tereza. O vděčnosti seniorů se přesvědčil i autor tohoto textu, který - obdobně jako Tereza - od počátku akce nevynechal jediný den řízení. Za to si vysloužil například pokojovou květinu nebo tři páry ručně pletených ponožek.

Pomoc nekončí

Od pondělí 27. dubna už se senioři na linku Pomáháme si 2020 nedovolají. To však neznamená, že by od Grandu dobrovolníci s auty plnými obědů nevyjížděli. „Snížili jsme počet rozdaných porcí z 900 denně na 350. Vozíme už jen vytipovaným lidem, především těm, kteří mají kvůli věku či zdravotnímu stavu problémy s pohybem,” doplnil Joukl. Podle něj bude iniciativa pokračovat s rozdáváním obědů ještě zhruba dva týdny. „Ani poté však naše aktivity úplně neskončí. Kde budeme pomáhat nadále, se však ukáže až časem,” uzavřel advokát.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pomáháme si 2020

Štítky pomahamesi2020.cz, rozvoz jídla, Grand, senioři, obědy, pomoc, koronavirus, dobrovolníci, hotel, restaurace, Brno, Velikonoce, Janáčkova akademie múzických umění v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci rozvezli brněnským seniorům dvacet tisíc obědů. Odměnou jim byl hlavně vděk a úsměvy, nyní se vrací ke své běžné práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.