Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krizové linky se potýkají s náporem volajících, lidé jsou pod tlakem kvůli izolaci i ztrátě příjmů

Počet hovorů na krizové linky za poslední týdny vzrostl několikanásobně. Zatímco dříve lidé volali hlavně kvůli onemocnění covid-19 a dotazům na měnící se nařízení, v poslední době roste počet volajících, kteří trpí kvůli sociálnímů odloučení či výpadku příjmu. K nejohroženějším skupinám patří rodiny pečující o nemocné a osamocení senioři.

Člověk v tísni zaznamenal desetinásobný nárůst hovorů, lidé se potýkají s výpadkem příjmu

Před epidemií koronaviru na linky Člověka v tísni volali hlavně dlužníci, kteří chtěli řešit exekuce. Nově ale přibylo lidí, kteří přišli o příjem úplně, nebo jim různé kompenzace nestačí ani na pokrytí základních výdajů. Od poloviny března do půlky dubna vyřídili přes 700 hovorů za měsíc, což představuje desetinásobek oproti dřívějšku. Průměrný telefonát přitom trvá třicet minut. 

„Nejčastějšími novými volajícími jsou živnostníci, starobní a invalidní důchodci, lidé, kteří si brigádně přivydělávají na DPP a DPČ, a samoživitelky. Lidé, kteří volají, jsou často ve stresu, bojí se, že přijdou o práci nebo se dostanou do neřešitelných dluhů. Řešíme i případy, že exekutoři klientům vyhrožují, jsou hrubí a používají různé formy nátlaku,“ říká koordinátorka helplinky Renata Bořkovcová z Člověka v tísni. Volajícím se na lince 774 392 950 snaží poskytnout konkrétní rady a naplánovat jednotlivé kroky. 

Na linku Diakonie se obrací lidi s psychickými problémy či strachem z nemoci nebo samoty

Také krizová linka Diakonie zaznamenala trojnásobný nárůst hovorů, poradenství využilo za měsíc více než tisíc lidí. „Osmdesát procent dotazů spadá do oblasti krizové intervence. Lidé řeší strach z nemoci, samotu, otázky budoucnosti nebo existenční obavy. Mnohem častěji se v těchto dnech na linku obracejí také lidé, kteří mají dlouhodobé psychické obtíže, jež současná situace ještě zhoršila. Často jde o to volající uklidnit, pomoci zmírnit někdy až přehnaný strach a vyděšení,“ vysvětluje mluvčí Diakonie Pavel Hanych. 

Na linku nejčastěji volají senioři, kteří tvoří až třicet procent všech volajících, celostátní bezplatné linky však využívají všechny věkové kategorie. Kromě celostátní bezplatné linky na čísle 800 567 567 nabízí Diakonie i další formy pomoci na webu jsmesvami.diakonie.cz

Charita ČR zřídila v reakci na epidemii čtyři nové linky, poskytuje informace i v cizím jazyce

Nové poradenské linky zřídila i Charita Česká republika. „Máme šest krizových linek pro veřejnost, z toho čtyři byly zřízeny nově s ohledem na aktuální situaci. Během března jsme často řešili pracovněprávní vztahy jako nucený výběr dovolené, ošetřovné, převody do jiných závodů bez náhrady zvýšeného cestovného ze strany zaměstnavatele nebo ztrátu zaměstnání,” říká Simona Juračková z oddělení komunikace Charity Česká republika. 

Charita provozuje také tři infolinky pro informace v cizím jazyce, kde poskytují rady v mongolštině, ukrajinštině a vietnamštině. Slouží hlavně pro cizince, kteří zde pracují. Někteří řeší prodloužení víza končícího v období nouzového stavu, jiní se snaží dostat zpátky do vlasti. 

Rodiny pečující o blízké jsou pod velkým tlakem, nemohou využít běžně dostupnou pomoc

Současnou situací trpí i rodiny, které se starají o dlouhodobě nemocné či hendikepované blízké.  „Nemůžeme jim teď nabídnout využití různých typů stacionářů, center denních služeb pro seniory, osoby se zdravotním postižením či osoby s  Alzheimerovou chorobou a dalších denních ambulantních zařízení. Naše terénní pečovatelská služba a domácí zdravotní péče dál fungují, ale navzdory našim apelům na ministerstvo zdravotnictví není dosud vyřešeno testování lidí, kteří jsou z nemocnic propouštěni do domácího ošetřování. Ti se tak stávají velkým rizikem jak pro svou rodinu, tak pro naše ošetřovatelky i zdravotní sestry,“ doplňuje Juračková.

Rostoucí zájem o poradenství zaznamenala i organizace NADĚJE. „Snažíme se zůstat v kontaktu s klienty ze služeb, které jsou nyní uzavřené. Voláme jim a povzbuzujeme je i jejich pečující. Seniory a klienty s handicapem, o které pečujeme u nás, v pobytových službách, propojujeme elektronicky s jejich příbuznými, aby nebyli izolováni,“ říká mluvčí organizace Hana Šimková. 

Sociální odloučení nesou velmi špatně senioři, chybí jim kontakt s blízkými

Senioři jsou izolací ohroženi zdravotně i psychicky. „Často volají příbuzní, že jejich senioři těžko zvládají život v domácnosti a chtějí být přijati do domovů. Přijímání nových klientů je ale zakázané, takže stoupá počet lidí, kteří tuto službu akutně potřebují. Nouzová situace doléhá také na rodiny pečujících, mají nedostatek pomoci, protože nesmíme přijímat nové klienty,“ vysvětluje Šimková.

Na non-stop krizové lince 800 160 166, kterou již více než 10 dní provozujeme společně s Magistrátem hl. města Prahy a Českým červeným křížem, řeší naše operátorky a operátoři nejenom nákupy či donášku léků. Volající senioři se velice často potřebují dozvědět více o současné situaci a třeba si jen popovídat. Například volající pan František se nejprve ptal, zda nyní probíhají v ŽIVOTě 90 nějaké společenské programy. Operátorka vysvětlila pánovi, že nyní jsou tyto aktivity přerušeny kvůli epidemiologické situaci a upozornila, že je nyní důležité, aby senioři co nejméně chodili mezi lidi. "Tato situace časem pomine, není to napořád," uklidňuje pana Františka naše operátorka. Pán si dále stěžuje, že je žije sám v paneláku na Proseku. Dozvídáme se, že jeho dcera se léčí s rakovinou, tak mu jen volá, a syn přijel, nakoupil mu potraviny a zase odjel, protože bydlí 100 kilometrů daleko od Prahy. Operátorka se snaží pána upozornit, že je hezké, že jeho děti mají o něj starost a zájem. Pan František je v kontaktu i s přáteli z kostela, stěžuje si ale, že jde zase pouze o povídání po telefonu. Naše operátorka pánovi vysvětluje, že v současné situaci se všichni lidé museli nějakým způsobem omezit a že je skvělé, že pan František může být ve svém bytě, tedy ve svém prostředí. Navíc je dobře, že fungují telefony, díky nimž nezůstávají ani osamělí senioři odříznuti od kontaktů s ostatními. Operátorka se pak loučí s již uklidněným panem Františkem s tím, že je nyní potřeba být trpělivý a vytrvat. Pomáháme seniorům uvědomit si, že právě v dnešní době jsou rodinné vazby to nejpodstatnější. A to neznamená jenom babičce nebo dědovi nakoupit a donést léky, ale také si s nimi popovídat o dnešní situaci. A to nejlépe právě po telefonu... #zivot90 #koordinacnicentrum #uzmassvehoseniora

A post shared by ŽIVOT 90 - s námi sami sebou (@zivot90) on

Na lince Senior telefonu dobročinné organizace ŽIVOT 90 narostl počet přijatých hovorů trojnásobně. „Klienti se ptají na různé otázky ohledně onemocnění covid-19, ptají se, jak zařídit různé záležitosti počínaje nákupem, poštou, léky, ale i jak vybrat, zařídit sociální příspěvky nebo sehnat pobytovou sociální službu,“ říká mluvčí organizace Marek Kuřina. Konzultanti také často na lince 800 157 157 poskytují seniorům podporu a uklidnění při strachu a úzkosti. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky senioři, tísňové linky, koronavirus, izolace, sociální odloučení, nemoc, rodina, Člověk v tísni, Diakonie Českobratrské církve evangelické, pandemie covidu-19, Česko, Praha, Český červený kříž, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Charita Česká rep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizové linky se potýkají s náporem volajících, lidé jsou pod tlakem kvůli izolaci i ztrátě příjmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.