Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

VIDEO: Hudbou se to nepřenáší. Na sociálních sítích sklízí úspěch nádherná píseň ansámblu Janáčkovy opery

"Desinfikuji i klíče a co se týče houslí a smyčce, jsou v myčce." Hitem sociálních sítí se v posledních dnech stala skladba Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Ansámbl v ní vtipným a milým způsobem reaguje na současnou situaci.

Vůbec první spolupráce manželského páru

Prvotní impuls k vytvoení písně vzešel od marketingové manažerky Adély Biravské. „Ovšem z prvního skromného nápadu o sólistech, zpívajících nějakou originální píseň, vznikla vlivem mého megalomanství dvouminutová kantáta, zahrnující prakticky všechny umělecké složky našeho operního souboru," komentuje s úsměvem šéfdirigent Marko Ivanović.

Sám je autorem hudby písně, textu se chopila jeho žena Jana Infeldová, textařka známé kapely Jananas. „Paradoxně tak došlo k naší úplně první autorské spolupráci," glosuje Ivanović.

Spolupráce ansámblu byla podle Ivanoviće až překvapivě rychlá. „Znovu se potvrdilo, že pro nás muzikanty je sice hudba obživou ale ještě mnohem víc i způsobem a smyslem života, takže nebylo potřeba (až na pár drobných výjimek) nikoho dlouho přesvědčovat. Je naopak obdivuhodná rychlost, s jakou všichni umělci na naši výzvu zareagovali a to navzdory tomu, že se jednalo o sváteční velikonoční víkend," popsal Ivanović. Všichni zúčastnění pak nahráli domácí video, které složila do výsledné podoby Rebeka Uličná. A výsledek stál za to. 

„Byl jsem, přiznám se, trochu nervózní. Mám sice jako skladatel už jisté zkušenosti se zpracováváním zvukového materiálu různé kvality, ale přesto jsem vůbec nevěděl, jak kombinace takového množství různých, podomácku nahraných zvukových stop (a bylo jich ve výsledku téměř 80) bude znít dohromady. Takže jsem byl ve výsledku mile překvapený a troufám si říct až dojatý z toho, jak schopné a profesionální muzikanty u nás v divadle máme," uzavřel Ivanović.

Během několika dní získalo video na Facebooku přes 100 tisíc shlédnutí a 1,7 tisíc sdílení. „Máme obrovsku radost z toho, jak naše píseň lidi baví a její sledovanost obrovsky roste," okomentovala marketingová manažerka Adéla Biravská.

Umělci se přesunuli do online světa

A co znamenají současná opatření pro život hudebníků a dalších činovníků Národího divadla Brno? „Všichni členové opery se doma učí své role na příští sezonu. Poslední 3 týdny jsme připravovali tuto píseň a taky chystáme další online projekty - například edukativní projekty pro různé věkové kategorie," prozradila Biravská.

Od vyhlášení nouzového stavu členové orchestru také nahrávali hádanky „poznej z jaké opery/baletu je ukázka“, Činohra Národního divadla zase připravovala autorské čtení a korespondenci mezi Jiřím Mahenem a Jaroslavem Kvapilem. „A kolegové z baletu se připravují doma tak, že mohou denně využívat online tréninků, které jim streamují jednotliví baletní mistři. Zkrátka jsme se všichni přesunuli do online světa," uzavírá Biravská.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Janáčkova opera NdB

Štítky janáčkova opera, ndb, Národní divadlo Brno, píseň, hudbou se to nepřenáší, koronavirus, opera, Marko Ivanović, sociální síť, Jananas, Jaroslav Kvapil, Jiří Mahen, Facebook, Činohra Národního divadla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hudbou se to nepřenáší. Na sociálních sítích sklízí úspěch nádherná píseň ansámblu Janáčkovy opery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.