Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Na dvou místech v Brně začnou od čtvrtka testovat lidi na přítomnost koronaviru. Pro koho je testování určené?

Na Moravském náměstí a před Kampusem Masarykovy univerzity v Bohunicích vyrostou od čtvrtka 23. dubna stany, ve kterých budou medici testovat veřejnost na přítomnost nákazy koronavirem. Jde o akci ministerstva zdravotnictví, která mapuje úroveň kolektivní imunity v české populaci vůči nemoci covid-19. Sběr dat potrvá zhruba týden.

„Spouštíme unikátní studii kolektivní imunity vůči koronaviru. Chceme tak zjistit, jak velká část populace se s infekcí setkala nebo jak jsou na tom s imunitou různé věkové skupiny. Díky tomu lépe pochopíme situaci a vytvoříme predikci vývoje,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Testovat se mohou jen lidé bez potíží s dýcháním

Vyšetření bude určeno pouze pro ty, kteří necítí žádné příznaky onemocnění horních cest dýchacích a nemají žádnou potvrzenou historii onemocnění koronavirem.  V Brně budou testovat jak dospělé, tak děti od osmi let. „Tato studie je nejen unikátní svým rozměrem, ale bude mít naprosto zásadní vliv na pochopení kolektivní imunity a chování viru v naší republice,“ dodal děkan Lékařské fakulty MU Martin Repko.

V případě pozitivního testu na místě poputuje vzorek ještě do laboratoře

Každý testovaný si musí připravit občanský průkaz nebo průkaz zdravotního pojištění. V případě pozitivního výsledku testu na místě udělají medici ještě výtěr z horních cest dýchacích a vzorek pošlou do laboratoře. Pokud bude výsledek výtěru negativní, testovaný člověk se s koronavirem s největší pravděpodobností setkal, ale už není nakažlivý a nemusí dodržovat opatření jako v případě, kdyby nakažlivý byl. 

„První výsledky studie budou k dispozici na začátku května a zásadním způsobem přispějí k ověření aktuální epidemické situace v ČR a budou sloužit k odpovědnému rozhodnutí o dalších krocích ke snížení dopadů této nemoci,“ doplnil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Dopolední hodiny vyhrazené pro seniory

Testování začne v Brně ve čtvrtek 23. dubna v osm hodin ráno a potrvá každý den do 18 hodin. Stejně jako u obchodů, doba od osmé do desáté ranní bude určena seniorům. Na  testování se budou podílet pracovníci armády, fakultní nemocnice i Masarykovy univerzity. Celkem projde vyšetřením dohromady 27 tisíc lidí, testování proběhne souběžně ještě v Praze,  Olomouci a Litoměřicích.

Zájemci o testování se v případě nejasností mohou obrátit také na bezplatnou telefonickou linku 1212 pod volbou 2 (zdravotnická část). Podrobné informace o studii jsou také k nalezení na stránkách https://covid-imunita.uzis.cz/.

Ohodnoť článek

Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky testování, koronavirus, Brno, stan, Moravské náměstí, fn brno, COVID-19, imunita, nemoc, Masarykova univerzita, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Brno-Bohunice, Adam Vojtěch, Martin Repka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dvou místech v Brně začnou od čtvrtka testovat lidi na přítomnost koronaviru. Pro koho je testování určené?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.