Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Musíme se pomalu vrátit k normálu, jinak budou umírat tisíce lidí na ostatní nemoci, prohlásil ředitel brněnské nemocnice

Fakultní nemocnice Brno začne postupně uvolňovat opatření, která zavedla kvůli šířící se nákaze novým typem koronaviru. Nemocnice je nyní asi na 50 procentech výkonů, do konce dubna by měla být na 65 procentech. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba, podle kterého jsou uvolnění opatření nutná. Jinak by prý šlo o životy tisíců dalších pacientů.

K uvolnění určitých opatření v nemocnici podle Štěrby musí dojít. Je totiž potřebavěnovat se naplno i pacientům s jinými zdravotními problémy. „Musíme čelit nové výzvě, ale nesmíme zapomínat ani na ty staré. Nádory lidem nepřestaly růst, a pokud bychom zapomněli na jejich screeningy, tak za dva tři roky bude kvůli tomu daleko více mrtvých, než je obětí koronoviru. Odsuzovali bychom tak tisíce lidí k smrti,“ řekl dnes novinářů Štěrba.

Nemocnice kvůli koronaviru odložila zákroky, které nejsou akutní. Omezila také chod ambulancí. „Nyní jsme tak na 50 procentech, některé oblasti na 30, naopak téměř bez omezení běží onkologická operativa na chirurgické klinice," uvedl Štěrba.

Neustálé vyhodnocování situace

Postupně se uvolní například ortopedická klinika. „Na konci dubna chceme být na 65 procentech napříč všemi obory. Obnovování provozu musí reflektovat aktuální epidemiologickou situaci, kterou budeme hodnotit ze dne na den, z týdne na týden," uvedl Štěrba.

Podle něj bude uvolňování opatření pozvolné. „Musíme být schopni zachovat dostatečnou kapacitu pro léčbu pacientů s covid-19. Zároveň ale nesmíme přestat poskytovat tu standardní medicínu, kterou pacienti potřebují," dodal Štěrba.

Jsme na konci první třetiny zápasu s koronavirem, říká ředitel

Podle Štěrby není společnost v Česku v pomyslném zápase s koronavirem ještě ani v poločase. „Zdaleka ještě se současnou pandemií nejsme na konci cesty, podle mého názoru ani v půlce, ale sportovní terminologií řečeno, tak v polovině první třetiny. Vypadá to, že to nebude dočasná situace, ale realita, se kterou se budeme muset sžít i my jako nemocnice,“ prohlásil.

V nemocnici bylo hospitalizovaných s covid-19 už 35 pacientů, nyní jich tam zůstává 15. O pacienty z celé Moravy s covid-19 v těžkém stavu se stará Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, kde leží šest pacientů. V kraji bylo k dnešnímu ránu přes 370 potvrzených případů nákazy koronavirem.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky Fakultní nemocnice Brno, koronavirus, uvolnění, opatření, úmrtí, Jaroslav Štěrba, nemocnice, COVID-19, pacient, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Musíme se pomalu vrátit k normálu, jinak budou umírat tisíce lidí na ostatní nemoci, prohlásil ředitel brněnské nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.