Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V době pandemie se rozšiřuje hraní online hazardních her. Brněnská společnost vymyslela aplikaci na pomoc závislým

V Brně si na automatech v kasinech nezahrajete, lidé se i kvůli vládním opatřením přesunuli na internet. Nové technologie nabízejí hazardní hry a sázení v online světě a bohužel i na nich vzniká závislost, která je stále rozšířenější. Proto se společnost Podané ruce snaží pomoci všem, kteří se kvůli své závislosti dostávají do nepříjemných situací.

„Od hráčů a sázkařů z léčby víme, že od té doby, co se poprvé setkají s hazardní hrou, jim v průměru trvá čtyři roky, než začnou hrát pravidelně, tedy s frekvencí alespoň jedenkrát týdně. Zhruba o tři a půl roku později pak své hraní nebo sázení začínají vnímat jako problémové. Bohužel následně trvá skoro další tři roky, než se rozhodnou vyhledat odbornou pomoc,“ upozorňuje metodik projektu František Miklas.

Online hazard je stále rozšířenější

Podle posledních dat z Výroční zrpávy o hazardním hraní v ČR z roku 2018 se hazardním online hrám věnuje stále více lidí. Díky projektu, který má pomáhat jak těm, kteří se už do problémů dostali, tak jako preventivní akce, by se tento trend mohl otočit. Projekt Naberte kurz nabízí mimo jiné hlavně komunikaci a psychickou podporu. 

„Mnoho lidí totiž stále netuší, kdy, jak či koho mohou v případě potřeby požádat o pomoc, a proto na problém bývají zbytečně dlouho sami. Díky projektu Naberte kurz tedy vzniklo místo, kam se mohou obrátit všichni hráči, sázkaři nebo jejich blízcí, jak pro pomoc a radu, tak i za účelem sdílení svých pocitů a zkušeností,“ dodává odborný ředitel společnosti Lukáš Carlos Hrubý.

Důležitá je komunikace

V projektu Naberte kurz pracují s filosofií harm reduction. Znamená to, že pokud někdo s hraním a sázením nechce přestat, nikdo ho do toho nebude nutit. Společně s hráči ale pracovnice hledají takové způsoby řešení jejich situace, aby snížili rizika z hraní na minimum, a nedošlo například k přetrhání sociálních vazeb, zadlužení se nebo ztráty kontroly nad vlastním životem.

Velkou výhodou projektu je, že je online, zdarma a anonymní. „Dnes se nejčastěji setkáváme s tím, že nám hráči, hráčky nebo jejich nejbližší zanechají vzkaz, a poté se prostřednictvím emailu domluvíme na individuálním chatu či telefonátu. Kontakt je ale samozřejmě možný i bez předchozí domluvy. Zodpovídáme dotazy, pomáháme zkontaktovat odborníky ve zvolené lokalitě, poskytujeme odborné poradenství nebo také pořádáme skupinové chaty na různá témata, jako jsou dluhová problematika nebo krize,“ shodují se pracovnice projektu. Využít lze ale i dalších forem komunikace, jako jsou Facebook, Instagram, diskuzní fórum, telefonní linka nebo Skype.

Ozvat se můžete kdykoli

Pro zájemce jsou pracovníci Naberte kurz k dispozici každý den včetně víkendů ve vymezené době. Na webové stránky však mohou lidé psát nepřetržitě, zanechat vzkaz nebo příspěvek na fóru, na který dostanou odpověď maximálně do druhého dne. Krom toho se tým Naberte kurz pohybuje i po webech a fórech, které jsou na hazardní hry zaměřené. V tzv. e-terénu po sobě zanechávají stopy, a tudíž je možné s nimi navázat kontakt i v tomto prostředí.

Projekt má i svou aplikaci

V neposlední řadě projekt Naberte kurz také stojí za vznikem mobilní aplikace Port, která pomáhá hráčům či sázkařům mít přehled nad časem a penězi vloženými do hry. Přes aplikaci se uživatelé mohou i přímo spojit s pracovníky díky chatu. 

„Po nastavení volných peněz a zaznamenání hry včetně vkladů a zisků se vytvoří grafy pro snadnější přehlednost o volných penězích a času stráveném hrou. Tím hráč získá jednoduchý přehled o svém hraní a svých financích.“ upřesňuje Martin Boxan. Aplikace se dá užívat bez anonymně bez nutnosti registrace a dá se uzamknout heslem nebo binárním kódem. 


 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Naber kurz, pixabay.com

Štítky hazard, závislost, aplikace, internet, Naber Kurz, hazardní hra, projekt, Brno, sázení, Česko, Facebook, Instagram, Skype

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V době pandemie se rozšiřuje hraní online hazardních her. Brněnská společnost vymyslela aplikaci na pomoc závislým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.