pondělí 28. září 2020 Václav

Jíst společně venku a přitom dodržovat vyhlášku. Iniciativa navrhla v Brně bezpečné venkovní gastro zóny

Brněnská iniciativa Gastro žije! instalovala v Brně na Kapucínském náměstí prototyp venkovního stolku, který umožňuje jíst venku a zároveň dodržovat nařízení vlády. Desítky dalších podobných stolků mají pomoci zachránit zatím uzavřené restaurace, dodat firmám alespoň malé zakázky a umožnit lidem bezpečně jíst na veřejnosti.

Spolu u stolu, přesto v bezpečné zóně

„Bezpečnou venkovní gastrozónu tvoří nepohyblivý stůl s třemi sedátky, kolem kterého je vyznačená bezpečná zóna podle pravidel stanovených vládou. Zákazník si u okénka restaurace vyzvedne jídlo, zaplatí a spolu s partnerem a maximálně jedním dalším členem rodiny pohodlně zkonzumuje na veřejnosti bez nutnosti mít nasazenou roušku," popsal systém spoluautor nápadu Petr Kadlec.

Posezení je vytvořené ze svařované ocelové konstrukce, povrch stolku by mohl být i měděný, protože na měděném povrchu viry nepřežijí.

Zakázky pro výrobce bez práce

Podle autorů nápadu by z umístění podobných gastro zón měly prospěch jednak zatím uzavřené restaurace, ale také výrobci, kteří nemají dost zakázek. „Plány bychom zpřístupnili firmám, které jsou dnes bez práce, což by přispělo i k jejich přežití," dodal Kadlec.

Do hry musí vstoupit stát a města

Nápad ale předpokládá, že se do projektu finančně zapojí stát a města. Autoři argumentují tím, že instalace bezpečných gastro zón umožní otevření podniků a ty tak nebudou potřebovat státní podporu a jejich propuštění zaměstnanci podporu v nezaměstnanosti. Náklady na pořízení jednoho gastro místa jsou podle Kadlece do 10.000 korun. Veřejný prostor by pak města měla poskytnout po dobu trvajících opatření zdarma.

Večer pryč, ráno zpět

Žlutý stolek nakonec s večerem z náměstí zase zmizel. „Aby jej lidé mohli využívat, musela by vláda povolit konzumaci jídla na veřejnosti bez nasazené roušky, například za podmínky bezpečného odstupu od ostatních lidí, který umožňuje právě naše bezpečná gastro zóna," uvedl další z autorů nápadu architekt Václav Kocián z ateliéru Hua Hua Architects.

Autoři mysleli na využití ocelových posezení i po skončení karantény. „Posezení je vyrobené z vysoce odolného materiálu, takže by mohlo dál sloužit v parcích, u cyklostezek nebo jinde v přírodě," dodal Kadlec.

Svůj záměr autoři odeslali dopisem i na ministerstvo zdravotnictví, o umístění gastro zóny zatím vyjednávali pouze s Brnem.

Ohodnoť článek

Celkem hlasovalo20 čtenářů

Autoři | Foto HUA HUA

Štítky gastro žije, hua hua, oživení, město, koronavirus, opatření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Stālker

Větší kotinu ještě nevymysleli..

středa, 8. dubna 2020, 16:54

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.