Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Starosta vesničky na Brněnsku sehnal po vlastní ose tisíce respirátorů, nyní je nabízí obyvatelům i okolním obcím

Starosta vesnice Březina na Brněnsku Martin Habáň STAN) se rozhodl zajistit respirátory třídy FFP2, aby jich měli dostatek zdravotníci, ale třeba i zaměstnanci obce, hasiči či pracovníci domova seniorů v sousedních Křtinách. Díky bývalému spolužákovi z vysoké školy jich sehnal v Číně 7000. Poskytne je i starostům dalších 15 obcí převážně na Brněnsku, kteří o to projevili zájem. Březina za ně zaplatila přes milion korun, od ostatních obcí dostane peníze posléze zpět.

Kup dva, nech si jeden a druhý poputuje lékařům

Zásilka dorazila před víkendem. Respirátory si mohou za nákupní cenu koupit i lidé, a to tak, že zaplatí dva a nechají si jeden. Druhý obec poskytne jako dar právě zdravotníkům či pracovníkům v sociálních službách.

V prvních dnech po vypuknutí pandemie dobrovolníci v obci šili roušky, vedení obce sehnalo a zdarma rozdávalo dezinfekci. Starosta chtěl zajistit i lepší ochranu.

„Prostřednictvím mého spolužáka se mi podařilo zajistit z Číny zásilku respirátorů. A v současné situaci to bylo více než o nervy. Byrokraté naší země totiž dokážou více zavařit než pomoci, což je v současné situaci hodně smutné," uvedl Habáň.

Problémem byli čeští celníci

Podle něj byla největším problémem celní správa. Přestože šlo o výrobky s evropskou certifikací, chyběla na nich nálepka se dvěma písmeny. „Sedm dnů to trvalo, než jsme se k zásilce dostali, protože se tam musely nálepky dokazující certifikaci dolepit," řekl Habáň.

Pomoc ostatním obcím

Je připravený udělat ještě jeden takový nákup v Číně, ale doufá, že už to nebude potřeba. „Snad už to konečně zajistí stát v potřebném množství," řekl Habáň.

Starosta Březiny nyní ochranné pomůcky nabízím i okolním obcím. Respirátory tak mohou putovat například do Kuřimi, Bílovic nad Svitavou, Křtin, Bukoviny, Ochozu, Šlapanic a dalších obcí.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto STAN

Štítky Martin Habáň, Březina, respirátory, Čína, respirátor, Brněnsko, Křtiny, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martina Poláková

Máme nejlepšího starostu v okolí a ještě dál. Celou dobu ve funkci pracuje pro obec a občany nadstandardně.

Pondělí, 6. dubna 2020, 18:25Odpovědět

Iva Ďuričková

Martine, klobouk dolů! Jsem na tebe pyšná!!

Pondělí, 6. dubna 2020, 17:36Odpovědět

Starosta vesničky na Brněnsku sehnal po vlastní ose tisíce respirátorů, nyní je nabízí obyvatelům i okolním obcím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.