Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Sestry v záloze se vrací do nemocnic, pomáhat budou i maminky na rodičovské dovolené

Nedostatek zdravotních sester pomáhá řešit akce Sestry v záloze, díky které mohou studované sestry nabídnout pomoc v nemocnicích či domovech pro seniory. Do praxe se tak vrací pomáhat kromě bývalých zdravotních sester i ty na rodičovské dovolené nebo pracující v jiných zdravotnických zařízeních.

Akce propojuje zdravotní sestry a zařízení, které shánějí výpomoc

Zdravotní sestry budou pomáhat kromě nemocnic třeba i v léčebnách dlouhodobě nemocných, v domech pro seniory či dalších sociálních zařízeních. Během necelých dvou týdnů se do akce zapojilo více než šest set zdravotních sester. Jak sestry, tak zdravotnická zařízení se zájmem o výpomoc se mohou nadále registrovat na stránkách https://www.sestryvzaloze.info/. Registrovaná zařízení pak organizátorky projektu propojí se skupinou sester v jejich oblasti a případnou výpomoc pak už řeší samotné nemocnice přímo se zaregistrovaným sestrami. „Všechny potřebné informace pro sestry i pro zařízení se zájmem se zapojit jsou na webu,” vysvětluje mluvčí a koordinátorka akce Renata Dubcová. 

Pomáhají sestry na rodičovské dovolené i aktivně pracující

Mezi Sestry v záloze se zaregistrovala i Iva Dvořáková z Brna, která je v současnosti na rodičovské dovolené s jedenapůlroční dcerkou. „Jelikož jsem se vrátila během těhotenství z Irska, kde jsem přes 2 roky pracovala jako sestra, tak nyní nemám žádného trvalého zaměstnavatele. Do akce Sestry v záloze jsem se rozhodla zapojit okamžitě, jakmile jsem zaregistrovala výzvu na sociálních sítích. Povolání sestry beru jako "poslání" pomáhat lidem v nouzi - za normálních okolností pacientům a nyní vlastně i kolegům,” říká Iva, která je vystudovaná všeobecná sestra. Na spárování s vhodnou nemocnicí zatím čeká, protože kvůli péči o dceru může pomáhat jenom o víkendech, kdy je doma manžel. 

Mnohé sestry už místo, kde budou pomáhat, díky projektu našly. Alena Žižková se na stránkách zaregistrovala v sobotu večer a už v pondělí ji kontaktovala ředitelka z charity, že akutně potřebují sestru v domově pro seniory. „V domově byly skoro všechny zdravotní sestry z Polska a to zavřelo prakticky ze dne na den pro podobné pendlery hranice. Já pracuji jako sestra v léčebných lázních, které se ale budou příští týden zavírat, protože vláda zakazuje přijímání nových klientů k léčbě. Budu mít hodně volného času, tak jsem si řekla, že pomohu někde, kde je to potřeba," vysvětluje Alena. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Iva Dvořáková

Štítky zdravotní sestry, nemocnice, koronavirus, dobrovolnictví, zdravotní sestra, rodičovská dovolená, Léčebna dlouhodobě nemocných, Polsko, Irsko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestry v záloze se vrací do nemocnic, pomáhat budou i maminky na rodičovské dovolené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.