Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Na VUT vyvinuli ochrannou masku, kterou jde vyrobit na 3D tiskárně z běžných materiálů

Tým zaměstnanců a studentů z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT vyvinul během několika dnů ochrannou polomasku, která se dá vytisknout na běžné 3D tiskárně a bez použití speciálních materiálů. Pomůže i běžná gumová rukavice.

Úkolem týmu z VUT bylo vymyslet alternativu k dostupným provizorním ochranným prostředkům, která bude zároveň nebude zároveň vyžadovat speciální zařízení nebo těžko sehnatelný materiál a zároveň bude dostatečně účinná. 

Masku utěsní obyčejná gumová rukavice

Běžně používaný materiál 3D tisku je poměrně porézní a nejde zaručit, že by člověk nenasával vzduch právě přes něj. Proto jsme přišli s jednoduchým vylepšením, a to přetáhnout přes vytištěnou masku jednorázovou latexovou nebo nitrilovou rukavici. Ta masku utěsní a lépe díky ní sedí na obličeji. Zároveň je z atestovaného materiálu, takže je zaručena její zdravotní nezávadnost,“ vysvětluje hlavní výhody masky z VUT jeden z autorů Václav Kaczmarczyk.

Cílem výzkumu přitom nebyla masová výroba masek, ale poskytnutí návodu, podle kterého by si masku mohl vyrobit kdokoliv, kdo má přístup ke 3D tiskárně. Podkla k výrobě proto zveřejnila univerzita na webových stránkách

Vytisknout masku, utěsnit rukavicí a vystřihnout filtr

Maska podle návrhu týmu z VUT by měla výrazně zvýšit ochranu před virem. „U běžné látkové roušky, když máte brýle, tak se vám okamžitě zamlží. To je znamení, že vzduch nasáváte a vydechujete jinudy než by bylo potřeba. Pokud bude mít někdo doma 3D tiskárnu, vytiskne si naší masku, utěsní rukavicí a podle přiloženého návodu vystřihne filtr z dostupných materiálů, ochrana by měla být vyšší. Důležité je, že i nedokonalá filtrace podstatným způsobem sníží virovou zátěž,“ dodal Kaczmarczyk.

V nejbližších dnech chce tým doplnit další velikosti masek tak, aby si mohl vybrat každý. Pracují také na návrhu masky pro děti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VUT | Zdroj s použitím TZ

Štítky vut, maska, ochrana, 3D tiskárna, koronavirus, materiál, rukavice, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rolf Fly

Škoda že nemám 3D tiskárnu

Úterý, 31. března 2020, 20:32Odpovědět

VIDEO: Na VUT vyvinuli ochrannou masku, kterou jde vyrobit na 3D tiskárně z běžných materiálů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.