Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká vlajka dnes slaví přesně 100 let. Odborníci ji řadí mezi jednu z nejpovedenějších na světě

Dnes slavíme jedno významné výročí. Je to přesně sto let, co se uzákonila podoba české vlajky. Vedle velkého a malého znaku, trikolóry, vlajky prezidenta republiky, pečeti a hymny tvoří nejrozšířenější výsostné znamení našeho státu.

Česká vlajka tak, jak ji známe dnes, se už 100 let nemění. Modrý klín sahá vždy do poloviny délky listu.

Podoba vlajky byla poslanci dne 30. března 1920 v 18.45 hodin vyhlášena a uznána a stala se oficiální vlajkou Československa na celou dobu jeho trvání, až do roku 1992. V době svého vzniku byla jednou z prvních oficiálních vlajek používajících klín na světě.

Ve stejné podobě se používá dodnes.

Navrhované byly třeba i hvězdy 

Podle vexilologa Aleše Brožka se při navrhování československé státní vlajky uvažovalo třeba i o umístění pěti hvězd. Měly představovat Česko, Slovensko, Moravu, Slezsko a Podkarpatskou Rus.

„Na vexilologických kongresech, kde se sjíždějí odborníci na historii vlajek a na symboliku, zařazují naši vlajku mezi nejzdařilejší," uvedl Aleš Brožek. Vlajka je podle světových odborníků jedinečná a nedá se zaměnit s jinou a navíc barevně ladí.

Jaký je význam barev? 

Naše vlajka se skládá ze tří barev – modré, bílé a červené. Tato trojice barev však nepředstavuje krveprolití, čistotu a oblohu, jak se často mylně lidé domnívají. „Jsou to slovanské barvy, takové barvy mají třeba Rusové nebo Slovinci," řekl Brožek. Symbolika se vytvořila až později. „Bílá a červená, to jsou barvy českého království," doplnil odborník s tím, že se modrá přidala jako barva slovanská a jako barva Slovenska.

Návrhy vlajky z 20. let 20. století se různily. Jak uvedl Brožek, autorství je kolektivní dílo Jaroslava Kursy, Antonína Valšíka a Františka Kysely. Modrý klín umístěný do poloviny vlajky v době vzniku kritizoval i tehdejší prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Ten chtěl do jeho návrhu přidat hvězdy, klín se mu nelíbil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vlajka, výročí, Československo, ČR, Aleš Brožek, Slovensko, vlajka České republiky, Česko, Tomáš Garrigue Masaryk, František Kysela, Antonín Valšík, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nitra Maxov

Česká vlajka je používaná na základě mezinárodního podvodu. A je pro mne tak známkou naší vyčůranosti a pokrytectví. Nejsem na ni hrdý.

Úterý, 31. března 2020, 11:25Odpovědět

Česká vlajka dnes slaví přesně 100 let. Odborníci ji řadí mezi jednu z nejpovedenějších na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.