Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici se nakazil jeden zaměstnanec koronavirem

Fakultní nemocnice Brno má jednoho pracovníka nakaženého koronavirem. Potvrdil to ředitel nemocnice Jaroslav Štěrba. Neřekl, zda je to lékař nebo někdo z ostatního personálu. Podle něj se nakazil při výkonu povolání. Kvůli nákaze pracovníka šlo několik lidí do karantény, několik pracuje se zvýšenými ochrannými pomůckami. Nemocnice se stará o deset pacientů s onemocněním COVID-19.

Pro péči o pacienty ve vážném stavu s koronavirem z celé Moravy stát vyčlenil Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Sídlí v centru a má na to připraveno 43 lůžek. Fakultní nemocnice Brno se sídlem v Bohunicích se stará o další pacienty s koronavirem, navíc ve speciálním stanu provádí odběry u pacientů s podezřením na koronavirus. Nemocnice na to má vyčleněná lůžka.

Pacienti s podezřením přijedou vlastním autem do speciálního stanu

Podle náměstka Ondřeje Ludky má připraveno 18 lůžek s plicními ventilátory a dalších 17 v záloze pro případ, že by svatoanenská nemocnice nestíhala pokrýt péči o všechny pacienty ve vážném stavu. Ve svatoanenské nemocnici jsou zatím čtyři pacienti s koronavirem ve vážném stavu.

Fakultní nemocnice Brno odebírá vzorky ve speciálním stanu, kam přijede pacient s podezřením na koronavirus autem, zdravotníci mu udělají stěr, aniž vystoupí ven z auta, a může zase odjet. Podle Ludky se dělá asi 200 testů denně, polovinu pacientů pošlou k odběru hygienici, polovinu praktičtí lékaři.

Pacienti bez příznaků ať, prosím, nejezdí

„Chtěl bych poprosit, aby indikace k odběru od praktických lékařů byla uvážlivá, protože pouze šest až sedm procent z těchto pacientů je pozitivních. Je potřeba dodržovat kritéria pro odeslání jako například teplota. Není dobré, aby jezdili pacienti, kteří to nepotřebují," uvedl Ludka.

Podle něj bude nemocnice od pondělí fungovat jako stanice pro psychiatrické pacienty nakažené koronavirem. Zatím žádný takový pacient není, pokud bude, nemocnice se o něj postará. „Na psychiatrické klinice pro tuto nákazu bude jedna jednotka," poznamenal Ludka.

Žádné nakažené dítě

V Dětské nemocnici, která pod Fakultní nemocnici Brno spadá, se zatím žádná nákaza nepotvrdila. „Denně děláme asi 20 testů, ale zatím nemáme žádné nakažené dítě," doplnil náměstek pro Dětskou nemocnici Jan Blatný.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FNUSA

Štítky koronavirus, fn brno, nakažený, zaměstnanec, COVID-19, nemocnice, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Jaroslav Štěrba, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Dětská nemocnice FN Brno, Morava, Jan Blatný, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Mňuk

Bylo by vhodné dát je článku foto FN Brno a ne fotku ze vstupu do FN u sv. Anny v Brně.

Sobota, 28. března 2020, 23:06Odpovědět

Ve Fakultní nemocnici se nakazil jeden zaměstnanec koronavirem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.