Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno odloží splatnost nájemného podnikatelům v městských prostorách

Brněnští radní i radní městské části Brno-střed dnes schválili odsunutí plateb nájemného za nebytové prostory v majetku města či jeho části. Za březen až červen bude možné zaplatit nejpozději 31. července. Radní tím chtěli sejmout tlak z nájemníků na shánění peněz a vytvořili si prostor, aby individuálně posuzovali možné odpuštění nájmu, například restauracím a dalším provozovnám, které musely po vládním nařízení kvůli koronaviru zavřít. Uvedli to radní Brna Oliver Pospíšil (ČSSD) a starosta městské části Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS).

„Aktuálně vstoupit individuálně do každé smlouvy není řešitelné, jsou různé. Proto jsme se rozhodli, že nebudou žádné sankce za pozdní uhrazení nájemného. Všichni nyní mohou hradit nájem později," řekl Pospíšil.

Podle něj jde o první fázi, kdy si radní vytvořili časový prostor, aby pak mohli žádosti o prominutí či snížení nájemného posuzovat individuálně. „Tam kde by to mělo fatální následek, je potřeba pomoct," řekl Pospíšil.

Restaurace, obchody, kadeřnictví

V centru města je nyní řada prodejen nuceně zavřených. Nejde pouze o restaurace, ale o mnoho dalších drobných prodejen a služeb, jako jsou papírnictví, zlatnictví, kadeřnictví a tak dále. Zároveň chtějí radní pomoct lidem, kteří mají nájemní byt, aby o něj nepřišli kvůli tomu, že nyní na nájem nemají.

Podle Pospíšila bude dnešní rozhodnutí inspirací pro městské části, které se starají o majetek svěřený městem a sami mohou rozhodovat o nájemních smlouvách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Brno, koronavirus, nájemné, splatnost, odklad, Oliver Pospíšil, městská část, Brno-střed, Vojtěch Mencl, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno odloží splatnost nájemného podnikatelům v městských prostorách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.